ßßß Cookit - przepis na CIASTO KOKOSOWE Z CZARNA PORZECZKďż˝, KREMEM CYTRYNOWYM I BEZďż˝

CIASTO KOKOSOWE Z CZARNA PORZECZKďż˝, KREMEM CYTRYNOWYM I BEZďż˝

nazwa

Wykonanie

« CIASTO KAKAOWO-MAKOWE Z WIŚNIAMI I KREMEM KAKAOWYM
CIASTO KOKOSOWE Z CZARNA PORZECZKĄ, KREMEM CYTRYNOWYM I BEZĄ
Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na ciasto będące moim kolejnym kulinarnym eksperymentem.
Spód stanowi blat kokosowy. Na nim położona jest warstwa musu z czarnej porzeczki.
Kolejna warstwa to lekki, puszysty krem cytrynowy. Całość wieńczą pokruszone, kruchutkie bezy, kolorowe porzeczki i kleksy białej czekolady z cząstkami mango.
Ciasto jest smaczne, lekkie, aromatyczne. Lekko kwaśny smak musu porzeczkowego przełamuje słodycz bezów i czekolady. Cząstki mango zawarte w czekoladzie dodają apetycznego aromatu. Polecam ♥
Składniki ciasta kokosowego :
150g wiórków kokosowych
100g cukru pudru
50g masła
4 jajka
120g kruchych ciasteczek o smaku czekoladowym
¼ szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki musu porzeczkowego :
400g czarnej porzeczki
½ - ¾ szklanki cukru
4 łyżeczki żelatyny + zimna woda + wrzątek
Składniki kremu cytrynowego :
2 galaretki cytrynowe
1 szklanka wrzątku
660ml dobrze schłodzonej śmietanki 30% do deserów
300g serka twarogowego waniliowego (z wiaderka)
Ponadto :
1 tabliczka czekolady białej z cząstkami mango i chrupkami
pokruszone bezy
porzeczki czerwone i czarne do ozdoby
Włączamy piekarnik na 190°C. Masło, cukier puder i żółtka ucieramy. Dodajemy wiórki kokosowe, drobno pokruszone ciasteczka wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko i dalej ucieramy ( ale nie za długo, tak do dokładnego połączenia się składników). Białka ubijamy na sztywno i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy z masą kokosową.
Wykładamy do formy (28x40cm) wyścielonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie musu porzeczkowego :
Opłukane wcześniej porzeczki, po osiąknięciu z wody rozgniatamy z cukrem,
blendujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko, jeżeli przeszkadzają nam pesteczki.
Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku ( podgrzewamy, ale nie gotujemy, jeżeli żelatyna nie zechce nam rozpuścić się)
Jeszcze ciepłą żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do zblendowanych porzeczek, dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia w lodówce do momentu lekkiego zgęstnienia.
Wykładamy na ciasto kokosowe i schładzamy w lodówce do zakrzepniecia musu.
Wykonanie kremu cytrynowego :
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania). Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i odstawiamy, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
Serek miksujemy i wlewamy cienkim strumieniem galaretkę.
Delikatnie mieszamy z bitą śmietaną i natychmiast wykładamy na mus porzeczkowy.
Wstawiamy formę z ciastem do lodówki.
Przez podaniem posypujemy pokruszonymi bezami, porzeczkami i polewamy kleksami roztopionej, schłodzonej, ale jeszcze płynnej czekolady*.
* Czekoladę łamiemy na kostki.
Zalewamy w naczyniu 4 łyżkami mleka i umieszczamy w drugim naczyniu z ciepłą wodą. Stawiamy na ogniu i delikatnie podgrzewamy stale mieszając.
Po rozpuszczeniu się czekolady, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy. Gdy czekolada zacznie gęstnieć polewamy ciasto.
Polecam również :
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
środa, 27 lipca 2016, dagmara_65
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2016/07/CIASTO-KOKOSOWE-Z-CZARNA-PORZECZKA-KREMEM.html
Polecane wpisy
KARPATKA Z MASĄ MALINOWĄ
Dzisiaj przedstawiam Wam W KUCHENNYM OKNIE przepis na dość łatwe w wykonaniu ciasto, lekkie, mięciutkie, lekko winne, niezbyt słodkie. Jest aromatyczne za spraw
CIASTO NOCKA
To mocno kakaowe ciasto jest ciemne jak noc, stąd zapewne jego nazwa "NOCKA". Wbrew pozorom ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nie pochłania zbyt wiele czasu.
CIASTO Z MALINAMI, BITĄ ŚMIETANĄ I BEZĄ
W tym roku maliny w moim ogrodzie niespodziewanie bardzo obrodziły. Sezon na te aromatyczne i bardzo smaczne owoce u mnie w dalszym ciągu trwa, a gdy warunki po
Obiad w pełni lata
Gdy są upały, narzekamy na nie. Gdy latem leje, też nie jest dobrze. O pogodowy złoty środek zawsze było trudno. Czy to nas pocieszy? Wyczytałam, jak wyglądało
Deser Pawłowa
Komentarze
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2016/07/CIASTO-KOKOSOWE-Z-CZARNA-PORZECZKA-KREMEM.html