Wykonanie
« CIASTO
KAKAOWO-MAKOWE Z
WIŚNIAMI I KREMEM
KAKAOWYMCIASTO
KOKOSOWE Z
CZARNA PORZECZKĄ, KREMEM
CYTRYNOWYM I
BEZĄDzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na ciasto będące moim kolejnym kulinarnym eksperymentem.Spód stanowi blat
kokosowy. Na nim położona jest warstwa musu z
czarnej porzeczki.Kolejna warstwa to lekki, puszysty krem
cytrynowy. Całość wieńczą pokruszone, kruchutkie
bezy, kolorowe
porzeczki i kleksy
białej czekolady z cząstkami
mango.Ciasto jest smaczne, lekkie, aromatyczne. Lekko kwaśny smak musu
porzeczkowego przełamuje
słodycz bezów i
czekolady. Cząstki
mango zawarte w
czekoladzie dodają apetycznego aromatu. Polecam ♥
Składniki ciasta
kokosowego :150g
wiórków kokosowych100g
cukru pudru50g
masła4
jajka120g kruchych
ciasteczek o smaku
czekoladowym¼ szklanki
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki musu
porzeczkowego :400g
czarnej porzeczki½ - ¾ szklanki
cukru4 łyżeczki
żelatyny + zimna
woda + wrzątekSkładniki kremu
cytrynowego :2
galaretki cytrynowe1 szklanka wrzątku660ml dobrze schłodzonej
śmietanki 30% do deserów300g
serka twarogowego waniliowego (z wiaderka)Ponadto :1 tabliczka
czekolady białej z cząstkami
mango i chrupkamipokruszone
bezyporzeczki czerwone i czarne do ozdobyWłączamy piekarnik na 190°C.
Masło,
cukier puder i
żółtka ucieramy. Dodajemy
wiórki kokosowe, drobno pokruszone
ciasteczka wymieszane z
proszkiem do pieczenia,
mleko i dalej ucieramy ( ale nie za długo, tak do dokładnego połączenia się składników).
Białka ubijamy na sztywno i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy z masą
kokosową.Wykładamy do formy (28x40cm) wyścielonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia.Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Wykonanie musu
porzeczkowego :Opłukane wcześniej
porzeczki, po osiąknięciu z
wody rozgniatamy z
cukrem,blendujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko, jeżeli przeszkadzają nam pesteczki.
Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej
wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku ( podgrzewamy, ale nie gotujemy, jeżeli
żelatyna nie zechce nam rozpuścić się)Jeszcze ciepłą
żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do zblendowanych
porzeczek, dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia w lodówce do momentu lekkiego zgęstnienia.Wykładamy na ciasto
kokosowe i schładzamy w lodówce do zakrzepniecia musu.Wykonanie kremu
cytrynowego :
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania). Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Dobrze schłodzoną
śmietankę ubijamy na sztywno i odstawiamy, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
Serek miksujemy i wlewamy cienkim strumieniem
galaretkę.Delikatnie mieszamy z
bitą śmietaną i natychmiast wykładamy na mus
porzeczkowy.Wstawiamy formę z
ciastem do lodówki.Przez podaniem posypujemy pokruszonymi
bezami,
porzeczkami i polewamy kleksami roztopionej, schłodzonej, ale jeszcze płynnej
czekolady*.*
Czekoladę łamiemy na kostki.Zalewamy w naczyniu 4 łyżkami
mleka i umieszczamy w drugim naczyniu z ciepłą
wodą. Stawiamy na ogniu i delikatnie podgrzewamy stale mieszając.Po rozpuszczeniu się
czekolady, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy. Gdy
czekolada zacznie gęstnieć polewamy ciasto.
Polecam również :ZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszśroda, 27 lipca 2016, dagmara_65poleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »http://wkuchennymoknie.blox.pl/2016/07/CIASTO-KOKOSOWE-Z-CZARNA-PORZECZKA-KREMEM.htmlPolecane wpisyKARPATKA Z MASĄ
MALINOWĄDzisiaj przedstawiam Wam W KUCHENNYM OKNIE przepis na dość łatwe w wykonaniu ciasto, lekkie, mięciutkie, lekko
winne, niezbyt słodkie. Jest aromatyczne za sprawCIASTO NOCKATo mocno
kakaowe ciasto jest ciemne jak noc, stąd zapewne jego nazwa "NOCKA". Wbrew pozorom ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nie pochłania zbyt wiele czasu.CIASTO Z
MALINAMI,
BITĄ ŚMIETANĄ I
BEZĄW tym roku
maliny w moim ogrodzie niespodziewanie bardzo obrodziły. Sezon na te aromatyczne i bardzo smaczne
owoce u mnie w dalszym ciągu trwa, a gdy warunki poObiad w pełni lataGdy są upały, narzekamy na nie. Gdy latem leje, też nie jest dobrze. O pogodowy złoty środek zawsze było trudno. Czy to nas pocieszy? Wyczytałam, jak wyglądałoDeser PawłowaKomentarze