ßßß
(2 porcje)Składniki na łososia:2 filety z łososia bez skóry po ok. 150 g4 łyżki sosu sojowego1 i 1/2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka brązowego cukru1/2 łyżki soku z limonki2 łyżeczki startego imbiru1 ząbek czosnku, drobno starty1 łyżeczka brązowego cukru (po zamarynowaniu)Składniki na sos:1 mango1 łyżka octu ryżowego lub winnego1 łyżka soku z limonki2 łyżeczki syropu klonowego lub brązowego cukru2 łyżeczki startego imbiru1 łyżeczka oliwymała szczypta soli lub 1 łyżeczka sosu rybnegofasolka szparagowa ugotowana na parze lub z wody do podaniaPrzygotowanie:W średniej (nie metalowej) misce wymieszaj dokładnie sos sojowy, syrop klonowy, sok z limonki, imbir i czosnek. Włóż do powstałej marynaty łososia i odstaw na 1 godzinę do lodówki.W celu przygotowania sosu, w pojemniku blendera zmiksuj miąższ mango z octem, sokiem z limonki, syropem klonowym, imbirem, oliwą i solą lub sosem rybnym, do otrzymania jedwabistego sosu . Przełóż do rondelka i gotuj na małym ogniu przez ok. 4 minuty aż zgęstnieje.Włącz piekarnik i ustaw go na 230 stopni C z termoobiegiem.Wyjmij łososia z marynaty i ułóż go na blaszce do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 6 – 8 minut.W międzyczasie przelej marynatę do rondelka, wmieszaj łyżeczkę brązowego cukru i gotuj przez kilka minut aż zgęstnieje.Wyjmij łososia z piekarnika i wyłóż go na talerze, posmaruj zredukowaną marynatą i polej sosem z mango.Fasolkę szparagową wrzuć do rondelka z sosem z marynaty, dokładnie wymieszaj, wyłóż na talerze z łososiem i podawaj.Smacznego!
English versionRoasted salmon with mango sauce(2 servings)Ingredients for the salmon:2 salmon fillets without skin (approx. 150 g each)4 tablespoons soy sauce1 1/2 tablespoons maple syrup or 1 tablespoon brown sugar1/2 tablespoons lime juice2 teaspoons grated ginger1 clove garlic, finely minced1 teaspoon brown sugarIngredients for manago sauce:1 ripe mango1 tablespoon rice vinegar or white wine vinegar1 tablespoon lime juice2 teaspoons maple syrup or brown sugar2 teaspoons grated ginger1 teaspoon olive oila small pinch of salt or 1 teaspoon fish saucegreen beans, cooked or steamed for servingPreparation:In a medium bowl mix the soy sauce, maple syrup, lime juice, ginger and garlic. Add salmon to marinate and set aside for 1 hour.To prepare the sauce, place in a blender container flesh of a mango, vinegar, lime juice, maple syrup, ginger, olive oil and salt or fish sauce and mix until silky smooth. Transfer to a saucepan and cook over low heat for approx. 4 minutes until thickened.Preheat the oven to 230 oC with fan on.Remove the salmon from the marinade and place it on a baking tray. Place in the preheated oven and bake for approx. 6 – 8 minutes.In the meantime, pour the marinade into a saucepan, stir in a teaspoon of brown sugar and cook for a few minutes until thickened.Remove the salmon from the oven and brush with reduced marinade, place on the plates and pour over he sauce with mango.Toss green beans into a saucepan with the rest of reduced marinade, mix and serve with salmon.Enjoy!
Share the post "Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce"


