ßßß Cookit - przepis na Pikantny pstrąg smażony w głębokim oleju

Pikantny pstrąg smażony w głębokim oleju

nazwa

Wykonanie

Danie idealne na Wigilijny wieczór!
Bardzo łatwe w wykonaniu, smaczna marynata pikantno słodka komponuje się nawet z podjadana kapustą :-)
Składniki: na 3 osoby
2 łyżki oleju arachidowego
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki pociętego imbiru
60 ml wody
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki tajskiego sosu rybnego
1 łyżka soku z limonki
1 litr oleju roślinnego
3 szt świeżego pstrąga
Przygotowanie:
Na średnim ogniu rozgrzej olej arachidowy, wrzuć czosnek, imbir posiekany w plasterkach, papryczki chili i podsmażaj do miękkości. Dodaj wodę, cukier, sos rybny, sok z limonki i często mieszając podgrzewaj do rozpuszczenia cukru. Zwiększ ogień i gotuj aż płyn się zagęści przez ok 2 min. Odstaw. Do dużego woka wlej olej, rozgrzej do temperatury 190' osusz rybę papierowymi ręcznikami, posyp obficie mąką kukurydzianą i wrzuć na gorący olej. Smaż po 4 minuty. Wyjmij, ułóż na talerzu, polej podgrzanym sosem i podawaj na gorąco
Dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/12/pikantny-pstrag-smazony-w-gebokim-oleju.html