Wykonanie
Sajgonki - Spring Rolls, to coś co zawsze lubiłam robić i jeść. Najfajniejsze w całym tym daniu jest to, że można dowolnie dobierać składniki i zawsze wyjdzie coś pysznego.Dziś proponuję trochę bardziej wietnamską wersję sajgonek. Są jednocześnie słone, lekko słodkie, ostre i lekko kwaśne. Z każdym kęsem smakujemy to niesamowite połączenie, które delikatnie pobudza nasze
kubki smakowe...Zachęcam do eksperymentów z sajgonkami!
Na 10 sztuk będzie nam potrzebne:200 g mrożonych
krewetek1/3
ogórka świeżego1
marchewkaspora garść
kiełkówkawałek
imbiru (wielkości połowy kciuka)2 ząbki
czosnku1 łyżka
sosu rybnego1 łyżeczka
cukru brązowegosok z połowy
limonki1 łyżka
wodymakaron ryżowy (rice vermicelli)papier na sajgonki
olej do smażeniasos słodkie
chili do podaniaWykonanie:
Imbir i
czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy
sos rybny,
wodę,
cukier i
sok z limonki. Mieszamy razem aż
cukier się rozpuści. Dodajemy
krewetki i odstawiamy aż będą nam potrzebne.
Ogórka kroimy w cienkie pałeczki.
Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie plasterki.
Krewetki wraz z zalewą smażymy na patelni 2-3 minuty.
Makaron ryżowy przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu.Papier na sajgonki moczymy pojedynczo w bardzo ciepłej wodzie aż będzie miękki.Składamy sajgonki: na środek papieru nakładamy po trochu
makaron ryżowy,
ogórek,
marchewkę,
kiełki i
krewetki. Składamy tak jak krokiety.Można jeść takie, ale ja wolę je podsmażyć na
oleju ok 2 minuty z każdej strony na złoty kolor.Najlepiej smakują z sosem słodkim-
chili.Smacznego!