ßßß Cookit - przepis na Miętowa dorada pieczona w folii

Miętowa dorada pieczona w folii

nazwa

Wykonanie

Doradę przygotowałam pierwszy raz ,ma delikatne , białe , soczyste mięso i jest lekko tłusta. Dużym plusem tej ryby jest mała ilość ości w porównaniu np. do pstrąga nie licząc szkieletu. Upieczona w mieszance mięty smakowej z dodatkiem oliwy z oliwek stała się aromatyczna i można powiedzieć orzeźwiająca a co najważniejsze przepyszna.
Składniki:
2 wypatroszone dorady
2 garście liści świeżej mięty np. cytrynowej i pieprzowej
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
2 arkusze folii aluminiowej
cytryna do podania z rybą
Przygotowanie:
Rybę myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym.
Umyte , osuszone liście mięty kroimy drobno.
Każdą rybę od środa oraz na zewnątrz oprószamy solą i pieprzem , tak samo postępujemy z miętą.
Ryby umieszczamy pojedynczo w arkuszu folii aluminiowej, skrapiamy oliwą z oliwę.
Zakładamy brzegi folii na rybę tworząc szczelną paczuszkę.
Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Podajemy z plastrami lub ćwiartkami cytryny i np. z chrupiąca bagietką którą maczamy w powstaje oliwie smakowej.
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/mietowa-dorada-pieczona-w-folii