Wykonanie
Doradę przygotowałam pierwszy raz ,ma delikatne , białe , soczyste
mięso i jest lekko tłusta. Dużym plusem tej
ryby jest mała ilość ości w porównaniu np. do
pstrąga nie licząc szkieletu. Upieczona w mieszance
mięty smakowej z dodatkiem
oliwy z oliwek stała się aromatyczna i można powiedzieć orzeźwiająca a co najważniejsze przepyszna.Składniki:2 wypatroszone dorady2 garście liści świeżej
mięty np. cytrynowej i pieprzowejświeżo mielona
sólświeżo mielony
pieprzoliwa z oliwek2 arkusze folii aluminiowej
cytryna do podania z
rybąPrzygotowanie:
Rybę myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym.Umyte , osuszone liście
mięty kroimy drobno.Każdą
rybę od środa oraz na zewnątrz oprószamy
solą i
pieprzem , tak samo postępujemy z
miętą.
Ryby umieszczamy pojedynczo w arkuszu folii aluminiowej, skrapiamy
oliwą z oliwę.Zakładamy brzegi folii na
rybę tworząc szczelną paczuszkę.Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.Podajemy z plastrami lub ćwiartkami
cytryny i np. z chrupiąca
bagietką którą maczamy w powstaje
oliwie smakowej.