Jeżeli komuś znudziły się zwykłe ziemniaki do obiadu, to niech spróbuje tej wersji zapiekanej z fetą. Podałam je z grillowanymi piersiami z kurczaka i sałatą.Lista zakupów dla 4 osób:800 g ziemniaków1 opakowanie fety (200 g)sok z 1/2 cytryny3 łyżki oliwy z oliweksól, pieprzlistki miętyZiemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie ok. 12 min. aby były miękkie.Naczynie żaroodporne (u mnie forma do tarty o średnicy 25 cm) wysmarować 1 łyżką oliwy z oliwek.Odcedzone ziemniaki wyłożyć do formy i ugnieść lekko widelcem. Fetę pokruszyć i rozłożyć równomiernie na całej powierzchni. Wszystko polać 2 łyżkami oliwy z oliwek i skropić sokiem z cytryny. Oprószyć pieprzem, ewentualnie solą (chociaż feta jest słona).Piec 25 min. w 190 st. (grzanie góra- dół) a następnie na kilka minut włączyć funkcję grilla, aż wierzch ziemniaków i fety lekko zbrązowieje. Przed podaniem posypać listkami mięty.Smacznego :)