ßßß Cookit - przepis na Pasta z zielonego groszku z miętą

Pasta z zielonego groszku z miętą

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zupełnie inna odsłona zielonego groszku - odświeżająca pasta z dodatkiem tahiny i mięty . Ma dosyć oryginalny smak, ale gwarantuję, że miłośnicy mięty będą zachwyceni.
wegańska, bezglutenowa
- 300 g ugotowanego zielonego groszku
- sok z połowy cytryny
- mała garść mięty
- 1 łyżeczka pasty tahina
- oliwa
- sól, pieprz
- do podania: garść uprażonych ziaren słonecznika
Ugotowany groszek miksujemy z pozostałymi składnikami.
Solimy i pieprzymy do smaku. W razie gdyby pasta była zbyt gęsta rozrzedzamy ją oliwą lub wodą.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Pastę serwujemy w temperaturze pokojowej (najlepiej wyciągnąć ją z lodówki na godzinę przed podaniem), polaną oliwą i posypaną garścią uprażonych ziaren słonecznika.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/03/pasta-z-zielonego-groszku-z-mieta.html