Wykonanie
Składniki:500g
sera mascarpone2 całe
jajka2
żółtka6 dużych
brzoskwiń4 łyżki
masła 82%1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
mleka2 łyżki
cukru kryształu1 łyżeczka
żelatynySpód/wierzch:200g. słomek ptysiowych
Cukier puder do oprószenia ciastaPrzygotowanie:Krem
brzoskwiniowy:
Brzoskwinie obrać , pozbyć się pestek , pokroić w kostkę.Garnek rozgrzać , dusić
brzoskwinie z
cukrem do powstania gęstego
syropu.smażyć
mąkę 2-3 min.Wlać
mleko , wbić
jajka oraz
żółtka dodać
żelatynę cały czas ucierając ( można także użyć miksera)Garnek zdjąć z gazu , dodać
ser mascarpone , utrzeć do powstania gładkiego , gęstego kremu.Krem odstawić do całkowitego wystudzenia ale nie wolno o niem zapomnieć inaczej zastygnie i nie wyłożymy go na ptysiowy spód.Ptysiowy spód i wierzch: Rurki ptysiowe wkładamy do robota rozdrabniającego ( malaksera) lub blendera wraz z dwiema łyżkami
masła.Całość miksujemy do połączenia się składników.Kwadratowe naczynie wykładamy folią spożywczą lub aluminiową , na nią wykładamy 1/2 warstwy ptysiowej dociskając do
spodu naczynia.Na spód wykładamy krem
brzoskwiniowy rozsmarowując go równo po całości.Wierzch pokrywamy pozostałymi kruszonką ptysiową.Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny aby wszystkie warstwy stężały.Ciasto wyjmujemy z naczynia podnosząc za brzegi foli , kroimy w kostkę.Przed podaniem oprószamy
cukrem pudrem.