ßßß Cookit - przepis na Ptysiowa kostka z kremem brzoskwiniowym

Ptysiowa kostka z kremem brzoskwiniowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
500g sera mascarpone
2 całe jajka
2 żółtka
6 dużych brzoskwiń
4 łyżki masła 82%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru kryształu
1 łyżeczka żelatyny
Spód/wierzch:
200g. słomek ptysiowych
Cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Krem brzoskwiniowy: Brzoskwinie obrać , pozbyć się pestek , pokroić w kostkę.
Garnek rozgrzać , dusić brzoskwinie z cukrem do powstania gęstego syropu.
smażyć mąkę 2-3 min.
Wlać mleko , wbić jajka oraz żółtka dodać żelatynę cały czas ucierając ( można także użyć miksera)
Garnek zdjąć z gazu , dodać ser mascarpone , utrzeć do powstania gładkiego , gęstego kremu.
Krem odstawić do całkowitego wystudzenia ale nie wolno o niem zapomnieć inaczej zastygnie i nie wyłożymy go na ptysiowy spód.
Ptysiowy spód i wierzch: Rurki ptysiowe wkładamy do robota rozdrabniającego ( malaksera) lub blendera wraz z dwiema łyżkami masła.
Całość miksujemy do połączenia się składników.
Kwadratowe naczynie wykładamy folią spożywczą lub aluminiową , na nią wykładamy 1/2 warstwy ptysiowej dociskając do spodu naczynia.
Na spód wykładamy krem brzoskwiniowy rozsmarowując go równo po całości.
Wierzch pokrywamy pozostałymi kruszonką ptysiową.
Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny aby wszystkie warstwy stężały.
Ciasto wyjmujemy z naczynia podnosząc za brzegi foli , kroimy w kostkę.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/ptysiowa-kostka-z-kremem-brzoskwiniowym