Wykonanie
Te rogaliki idealnie sprawdzą się jako przekąska do szkoły,do pracy lub na piknik. Małe, poręczne, na jeden, może dwa kęsy. Delikatne,
drożdżowe i nadziane
czekoladą, to idealna przekąska do popołudniowej
kawy czy
herbaty w doborowym towarzystwie :)
Składniki:600 g
mąki pszennej50 g świeżych
drożdży300 ml
mleka150 g
cukru100 g
masła4
żółtka1
jajkocukier puderCzekolada:200 g
masła1 szklanka
cukru1/2 szklanki
mleka2 łyżki
kakao1 łyżka
żelatynyWykonanie:
Mleko podgrzewam, w ciepłym rozcieram
drożdże, dodaję
cukier, mieszam. Na wierzch sypię dwie, trzy łyżki
mąki, nakrywam ściereczką i odstawiam, aż zaczyn zacznie pracować.
Żółtka ucieram z
cukrem i mieszam z wyrośniętym zaczynem.
Masło rozpuszczam , studzę , również dodaję do zaczyny. Na końcu dosypuje porcjami
mąkę, aż otrzymam pożądaną konsystencję ciasta. Gotowe wyrabiam do
póki nie będzie gładkie i lśniące, ponownie odstawiam nakryte ściereczką do momentu podwojenia objętości przez moje ciasto.Wyrośnięte wykładam na blat, odgazowuję uderzając w nie dłonią i rozwałkowuję na kształt prostokąta.Kroję na pasy,
a każdy pas kroję na trójkąty.
Żelatynę zalewam odrobiną
wody, mieszam i odstawiam by spęczniała. Resztę składników na
czekoladę przekładam do rondelka i podgrzewam, aż połączą się ze sobą. Dodaję
żelatynę i mieszam do jej rozpuszczenia . Studzę całkowicie, aż stężeje.Na każdy trójkąt nakładam po łyżeczce
czekolady i zwijam rogaliki zaczynając od szerszego końca.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam na niej rogaliki i po raz kolejny odstawiam by podrosły. Rozmąconym
jajkiem smaruję wyrośnięte rogaliki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20-25 min.
Ładnie zrumienione wyjmuję, odstawiam by nieco przestygły i posypuję
cukrem pudrem