Wykonanie
Składniki:
Biszkopt:- 6
jajek- 5 łyżek
cukru- 5 łyżek
mąki pszennej- 1 łyżka
kakaoKrem:- puszka masy krówkowej- 1/2 szklanki
cukru pudru- 250 g
masła- 300 g
słonecznika ( łuskanego)- 2
żółtka- 2 łyżki
mlekadodatkowo:-polewa+uprażony
słonecznik do posypaniaWykonanie:
Białka ubić na sztywno. Następnie delikatnie dodawać
cukier,
żółtka,
mąke,
kakao i delikatnie wymieszać.Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia, wylać masę i piec ok. 25 min w 180 stopniach.Po upieczeniu, wystudzić i przekroić na 2 części.Krem:
Masło(80g) razem z
cukrem pudrem i
mlekiem zagotować w rondelku.Do gotowej masy dodać
słoneczniki i wymieszać. Następnie gotową masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem i piec ok. 25 min w 180 stopniach.Po upieczeniu, wystudzić i pokruszyć.Następnie resztę
masła(170 g) utrzeć na puszystą masę, dodać
żółtka i ucierać do otrzymania gładkiej masy. Następnie dodawać po łyżce masy krówkowej. Na sam koniec dodać pokruszoną płytkę
słonecznika i wymieszać. W blaszce kolejno
biszkopt-krem-
biszkopt-polewa+posypać
słonecznikiemChłodzić w lodówce.SMACZNEGO!