Wykonanie
Pavlova,
beza nad
bezami … najlepsze z
owocami ;). Jak zwykle chrupiąca z zewnątrz mięciutka w środku, wypełniona
śmietaną i obsypana letnimi
owocami. Piękna, pyszna, dostojna!
Składniki na
bezę:6
jajek klasy L, potrzebne będą tylko
białka300 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
octu1 łyżka
mąki ziemniaczanejszczypta
soliSkładniki na krem:250 g
serka mascarpone500 ml
śmietany kremówki 30%4 łyżki
cukru pudruDodatkowo:300 g świeżych
owoców, u mnie czerwona i
czarna porzeczka,
maliny,
borówki,
agrestWykonanie
beza pavlova:Na dużej blasze układamy papier do pieczenia, na jego środku rysujemy okrąg ok. 24 cm. Piekarnik nastawiamy na 170 st. C. (piekę z termoobiegiem)Do wysokiego naczynia wlewamy
białka, dodajemy szczyptę
soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie po łyżce dodajemy
cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany, w której nie będzie wyczuwalnych kryształków
cukru. Do piany z
białek oddajemy
ocet i
mąkę ziemniaczaną, ponownie miksujemy. Otrzymaną masę
białkową wykładamy na papier, formując okrąg, sprawnymi ruchami szpatułki podciągamy masę do góry tworząc mały „torcik”. Uformowana masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st.C na ok.5 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 135 st. C i pieczmy prze ok 1,5 godziny.
Bezę studzimy w uchylonym piekarniku.Wykonanie krem:Dobrze schłodzoną
śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy
cukier puder i
serek mascarpone, ponownie miksujemy, ale niezbyt długo, aby
śmietan się nie zważyła.Na
bezę wykładamy
bitą śmietanę z
mascarpone. Na wierzch rozkładamy umyte i osuszone
owoce.
Bezę podajemy najlepiej od razu, ale przechowywana w lodowce na drugi dzień też smakuje i co najważniejsze nie nasiąka kremem.Smacznego!