Wykonanie
Tak przy weekendzie wypadałoby zaserwować jakiś deser, zwłaszcza, że lato nas nie rozpieściło swoim przyjściem.
Truskawki i tort
bezowy mi to wynagradziły:-) Macie ochotę poprawić sobie nastrój? Gwarantuję, że kawałeczek tej
bezy uczyni to bankowo :-)A przy okazji kolejny demon pokonałam ( chodzi o wypiekanie
bezy:-))
Składniki:5
białek z
jajek rozmiaru M ( lub 4 rozmiaru L),250 g
cukru,1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka
octu,+
owoce sezonowe,1 łyżeczka
cukru pudru,400 g
śmietany 30% tł..Przygotowanie:
Białka ubijać mikserem, dosypując stopniowo po łyżce
cukru. Na koniec, kiedy już masa jest błyszcząca, zupełnie sztywna i biała dodać
mąkę ziemniaczaną i
ocet, ciągle miksując. Na papierze do pieczenia narysować okrąg wielkości 20 cm i wyłożyć masę formując ją delikatnie ku górze i robiąc małe wgłębienie na czubku na całej szerokości bryły. Włożyć blachę do nagrzanego piekarnika do 120 stop. C i piec 30 minut, następnie obniżyć temperaturę do 100 stop. i suszyć
bezę przez 3 h. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, pozostawiając w nim wypiek. Po około 30 minutach uchylić piekarnik i studzić przez 2 h. Można upiec naszą
bezę wieczorem i pozostawić ją w piekarniku na całą noc.Zimną
śmietanę ubić z
cukrem pudrem. Wyłożyć na tort, udekorować
owocami.