Wykonanie
Pizza to potrawa, która łączy narody. Mało kto może powiedzieć o sobie, że pizzy po prostu nie lubi. Dlatego dla jej niekwestionowanych miłośników przygotowałam przepis na ciasto do pizzy. Bo cóż lepiej smakuje, niż pyszna domowa pizza w gronie przyjaciół i rodziny!. 375 ml ciepłej
wody (ok. 1,5 szklanki). 40 g świeżych
drożdży (wyjęte chwilę wcześniej z lodówki). 2 łyżeczki
cukru. 600 g
mąki pszennej. 4 łyżki
oliwy (i trochę do posmarowania ciasta oraz blachy). 1 łyżeczka
soliPokruszone
drożdże mieszamy z połową ilości
wody (powinna być ciepła, ale nie gorąca) oraz
cukier. Mieszamy, aż do rozpuszczenia
drożdży i odstawiamy na 5 - 10 minut (
drożdże zaczną się pienić).Na stolnicę lub do dużej miski przesiewamy
mąkę, robiąc pośrodku płytkie wgłębienie. Stopniowo dodajemy rozpuszczone
drożdże, mieszając je stopniowo z
mąką. Następnie dodajemy drugą połowę ciepłej
wody i
oliwę, mieszając wszystko łyżką.Gdy składniki połączą się ze sobą, wyjmujemy ciasto na stolnicę i rękami delikatnie je zagniatamy. Dodajemy
sól i wyrabiamy przez około 10 minut, aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne.Z ciasta na pizzę formujemy kulę, smarujemy ją
oliwą i wkładamy do dużej, szerokiej misy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min. Ciasto powinno podwoić objętość i stać się puszyste.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i chwilę zagniatamy. Dzielimy je na 4 części: 4 blaszki smarujemy
oliwą, na środek kładziemy po jednym kawałku ciasta i rozpłaszczamy je dłonią, równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni na grubość ok. 6 - 7 mm. Formujemy
boczy rant, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na chwilę do podrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury, np. 250 stopni C. W międzyczasie przygotowujemy ulubione dodatki i rozkładamy na blatach. Najlepiej postawić na różnorodność. Mamy ciasto na cztery pizze,
czemu nie zrobić ich na cztery rożne sposoby? Pizzę pieczemy ok. 15-20 minut, do momentu, gdy brzegi ciasta będą zrumienione, a spód pizzy chrupiący.