Wykonanie
Delikatny
waniliowy serniczek z
czereśniami, których mam nadzieję obecnie Wam nie brakuje :-). Z
kakaowym ciasteczkowym spodem i
galaretką wiśniową. Bez pieczenia - przyda się na upalne dni, kiedy nie będziecie chcieli nawet myśleć o włączeniu piekarnika ;-).Składniki na spód:200 g
ciastek maślanych30 g
kakao60 g
masła, roztopionego
Ciastka,
kakao i
masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera -
ciastka umieszczamy w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzamy mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia, na końcu łączymy z roztopionym
masłem i
kakao.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód,
boków niczym nie smarować. Masę
ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód i boki formy do połowy, wyrównując łyżką.Składniki na masę
serową:1 szklanka
jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej250 g
twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie, w temperaturze pokojowejpół szklanki
cukru pudru1 łyżeczka pasty z
wanilii lub nasionka z 1
laski wanilii1 szklanka
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej12 g
żelatyny w proszku (3 łyżeczki) lub 4 listki
żelatyny + 50 ml
wody300 g
czereśni (trochę odłożyć na górę)
Czereśnie odpestkować i przepołowić.W misie miksera umieścić
jogurt grecki,
twaróg,
cukier puder,
wanilię. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania
białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.
Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej
wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.Do jeszcze lekko ciepłej
żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną
żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną
śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą
serową. Dodać
czereśnie (trochę odłożyć na górę) i delikatnie wymieszać.Na spód
ciasteczkowy wyłożyć masę
serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić do momentu stężenia sernika przed nałożeniem
galaretki.Ponadto:pół opakowania
galaretki wiśniowejPół opakowania
galaretki wiśniowej rozpuścić w 150 ml wrzątku. Wystudzić w temperaturze pokojowej.Na stężały sernik przelać
galaretkę, na górę powykładać pozostałe
czereśnie. Odstawić do stężenia, przechowywać w lodówce.Smacznego :-).