ßßß
Serniczek na zimno składający się w dwóch warstw - serowej i truskawkowej. W lżejszej letniej wersji - do wykonania sernika i musu truskawkowego wykorzystałam jogurt grecki zamiast tradycyjnie - śmietany kremówki. Wpłynęło to oczywiście na konsystencję musu - jest mniej kremowy, ale coś za coś.. ;-). Przepis w sam raz na zbliżające się upały!Składniki na spód:120 g ciastek maślanych30 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionegoCiastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.Składniki na masę serową:250 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)250 g jogurtu greckiego60 g cukru pudru1 łyżeczka pasty z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego10 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki) lub 2,5 listka żelatyny40 ml wodyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.W misie miksera umieścić twaróg i jogurt grecki i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać cukier puder, wanilię, zmiksować. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.Mus truskawkowy:150 g jogurtu greckiego400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)1 łyżka soku z cytryny5 łyżek cukru pudru (płaskich)16 g żelatyny w proszku (4 łyżeczki) lub 4 listki żelatyny60 ml wodyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Truskawki odszypułkować, zmiksować blenderem na puree. Nie ma konieczności przecierania przez sitko (ale można to zrobić). Dodać sok z cytryny, cukier puder i zmiksować.Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.W misie miksera umieścić jogurt grecki i ubić. Dodać puree z truskawek i przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami puree truskawkowego). Ubijać do połączenia. Warstwę truskawkową wylać na stężałą masę serową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Kolejnego dnia udekorować truskawkami, podawać.Smacznego :-).
