ßßß
Niesamowicie pyszny, orzeźwiający sernik cytrynowy na zimno, na spodzie ciasteczkowym, z dodatkiem rabarbaru zapiekanego z wanilią i miodem. Cudo! Delikatna konsystencja i lekki cytrynowy smak przypominają mi kremowy brytyjski deser 'lemon fool', do którego tak bardzo mam słabość. Dopełnieniem jest rabarbar pieczony w słodkim miodowym sosie. Bardzo polecam i witam ciepło wszystkich Czytelników po dłuższej przerwie :-).Składniki na spód:200 g ciastek maślanych50 g masła, roztopionegoCiastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera - ciastka umieszczamy w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzamy mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia, na końcu łączymy z roztopionym masłem.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód i boki formy do połowy, wyrównując łyżką.Składniki na masę serową:1 szklanka jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej250 g mascarpone (1 opakowanie), w temperaturze pokojowejpół szklanki cukru pudrusok i skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej10 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki) lub 3 listki żelatyny + 50 ml wodyCytrynę niewoskowaną umyć, wyparzyć, otrzeć z niej skórkę, wycisnąć sok. Odłożyć.W misie miksera umieścić jogurt grecki, serek mascarpone, cukier puder, skórkę i sok z cytryny. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową.Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najkorzystniej przez noc.Pieczony rabarbar:200 g rabarbaru, pociętego w 10 cm kawałki2 łyżki miodu1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z waniliiNa małą blaszkę wyłożyć rabarbar, polać miodem, sokiem z cytryny i wanilią. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200ºC i piec przez 12 - 15 minut lub do zmięknięcia łodyg, w połowie pieczenia raz delikatnie mieszając. Najlepiej by rabarbar zachował swój kształt, ale był mięciutki. Wyjąć, wystudzić.Na paterę wyłożyć schłodzony sernik. Na górę wyłożyć wystudzony rabarbar, polać powstałym syropem rabarbarowo - miodowym.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).
