ßßß
Delikatny i lekki serniczek na zimno z dodatkiem jogurtu. Letni, z nutą cytrynową i przepyszną glazurą morelową. Lekko słodki, posłodzony do smaku miodem akacjowym. To deser, do którego z chęcią wrócicie tego lata, po prostu nie można przestać go jeść :-).Składniki na spód:120 g ciastek typu digestive lub maślanych30 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionegoCiastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.Składniki na masę serową:350 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)350 g jogurtu greckiego lub naturalnego70 g miodu akacjowegoskórka otarta z połowy niedużej niewoskowanej cytryny1 łyżka soku z cytryny12 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki) lub 3 listki żelatyny40 ml wodyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.W misie miksera umieścić twaróg i jogurt grecki i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać miód, skórkę i sok z cytryny, zmiksować. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.Glazura morelowa:400 g moreli (waga w całości, z pestkami)1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżka miodu akacjowego2 łyżeczki żelatyny30 ml wodyMorele odpestkować. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do miękkości. Wystudzić, przetrzeć przez sitko.Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.Puree morelowe wymieszać z sokiem z cytryny i z miodem. Dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać.Glazurę morelową przelać na całkowicie stężałą masę serową. Schłodzić w lodówce do jej stężenia.Smacznego :-).