ßßß
Składniki:spód :120 g herbatników30 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionegomasa serowa :700 g twarogu mielonego70 g miodu1 łyżka soku z cytryny12 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki) lub 3 listki żelatyny40 ml wodymorelowy wierzch :400 g moreli (waga w całości, z pestkami)1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżka miodu2 łyżeczki żelatyny30 ml wody
spód : Herbatniki i masło kruszymy w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód formy wysypujemy masę ciasteczkową, którą wyrównujemy grzbietem łyżki. Odstawiamy do schłodzenia na 30 minut.masa serowa : Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Stawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Zdejmujemy z palnika, i odstawiamy do przestudzenia.W misie miksera umieszczamy twaróg, dodajemy miód, skórkę i sok z cytryny. Całość miksujemy. Na sam koniec dodajemy przestudzoną żelatynę, dokładnie mieszamy.Masę serową przelewamy na schłodzony spód. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.morelowy wierzch : Żelatynę zalewamy wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Stawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Zdejmujemy z palnika, odstawiamy do przestudzenia.Puree morelowe mieszamy z sokiem z cytryny i miodem. Dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy.Polewę morelową przelewamy na całkowicie stężałą masę serową. Schłodzamy w lodówce do jej stężenia.