Wykonanie
To powinna być klasyka na świątecznym
stole ;-). Obok sernika pieczonego (lub zamiast) obiecuję Wam sernik bez pieczenia, z
czekoladowym spodem,
wiśniami i
galaretką. Jego przygotowanie to zaledwie kilka chwil! Smakuje wyśmienicie, może konkurować z innymi ciastami o miano świątecznego deseru :-). Zamiast
wiśni (które wcześniej odmroziłam) można wykorzystać ziarenka
granata.. będzie bardziej zimowo! Ma gładką, kremową konsystencję, jest
rześki i nie przesłodzony. Polecam!Składniki na spód:150 g
ciastek czekoladowych z nadzieniem
czekoladowym (np. Oreo)40 g
masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego
Ciastka i
masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę
ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, mocno wcisnąć w dno i przyklepać, schłodzić przez 30 minut w lodówce.Składniki na masę
serową:200 g półtłustego
twarogu sernikowego (zmielonego)200 g
śmietany kremówki 36%, schłodzonej50 g
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii15 g
żelatyny w proszku1/4 szklanki
wody, wrzącejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem
wody i kremówki).
Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia.W misie miksera umieścić
twaróg i
cukier puder, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać
wanilię i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną
żelatynę i dokładnie zmiksować.*W drugim naczyniu ubić
śmietanę kremówkę, do otrzymania gęstego kremu. Stopniowo dodawać do masy serowej z
żelatyną i wymieszać szpatułką.Masę
serową wyłożyć na schłodzony spód
ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).Ponadto2
galaretki wiśniowe rozpuszczone w 500 ml wrzacej
wody (o 1/2 mniej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu
galaretek)300 g
wiśni (świeżych lub rozmrożonych)
Galaretki wystudzić. Część
wiśni wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika. Zalać częścią
galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć z lodówki, wyłożyć kolejną warstwę
wiśni, znowu wylać na nią niedużo
galaretki. Po steżeniu wylać na wierzch resztę
galaretki. /Dzięki temu
wiśnie nie będą pływały przy wierzchu galaretki/.Pozostawić na kilka godzin w lodówce.* najlepiej do
żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka
razy, następnie tak przygotowaną
żelatynę dodać w całości do masy serowej; gdyby jednak się okazało, że w
masie serowej zrobiły się grudki z
żelatyny, należy ją podgrzać nad parą
wodną lub w mikrofali i dokładnie wymieszać;Smacznego :-).