Wykonanie
Szukając inspiracji na walentynkowy deser trafiłam na bloga pin-upcake i... zdecydowałam się go zrobić. Deser wydaje się być łatwy do zrobienia, jednak bez pomocy Mamy zrobienie go byłoby zbyt utrudnione i pewno nie wyszłoby tak dobrze. Pomoc potrzebna mi była przy umieszczaniu serduszek i zalewaniu ich
galaretką. Może brak mi jakiś umiejętności manualnych...? :)Uwaga do deseru: masa z
mleka zagęszczonego i
wina była... mało ciekawa i smaczna. Osobiście - następnym razem (o ile taki będzie) dodałabym do niej
cukru. Poza tym - bez zastrzeżeń :)Potrzebujemy (4 porcje):masa biała:- 350ml
mleka skondensowanego,- 0,5szkl
wina białego,- 2 łyżeczki
żelatyny,-
woda,
galaretka:- 3
galaretki wiśniowe,-
woda,
bita śmietana:- 350ml
śmietany kremówki,- 4 - 5 łyżeczek
cukru pudru,- 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego,do dekoracji:- wiórki
czekoladowe.Masa biała:W garnku zagotować
mleko z
winem. W międzyczasie przygotować
żelatynę: 2 łyżeczki wsypać do garnuszka i zalać odrobiną
wody (tak, by ją przykryło) - odstawić. Postawić
żelatynę na delikatnym ogniu, by się rozpuściła i gdy
mleko z
winem się zagotuje delikatnie wlać
żelatynę i dobrze wymieszać. Przelać na duży, a w miarę płaski talerz i pozostawić do wystudzenia i całkowitego wystygnięcia.
Galaretka:Odmierzyć kieliszkami, w których zamierzamy przyszykować deser ilość potrzebnej nam
wody. Zagotować ją, wsypać
galaretki* i wymieszać. Odstawić.Z zastygniętej masy z
mleka wyciąć serduszka. Bardzo uważnie, starając się nie pobrudzić kieliszka włożyć je do środka i przyłożyć do szkła (uwaga - serduszka nie chcą się dać już
potem przesunąć) i delikatnie zalać tężejącą
galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Bita śmietana:
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem
cukru i ekstraktu
waniliowego. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować pucharki. Posypać wiórkami czekoladowymi.* ja dysponowałam dużymi kielichami (jeden to ok. 400ml płynu), więc potrzebowałam 3op
galaretki. Jeśli macie mniejsze kieliszki, wystarczą Wam 2op
galaretki.