Wykonanie
Idealny sernik
chałwowy na zimno. Korzystajmy z wypieków szybkich i bez pieczenia,
póki za oknem ciepła końcówka lata :-). Ma idealną, kremową konsystencję; wcale nie czuć, że jemy sernik, smakuje po prostu jak
chałwowy deser lub delikatna panna cotta ;-). Polecany dla wielbicieli
chałwy!Składniki na spód:150 g
ciastek typu Oreo Lub Neo z nadzieniem
czekoladowym30 g
masłaCiastka i
masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę
ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, schłodzonego300 ml
śmietany kremówki 36%3
chałwy sezamowe o smaku
waniliowym (65 g każda)50 ml
likieru czekoladowego3 - 5 łyżek
cukru pudru, przesianego (do smaku)16 g
żelatyny w proszku (4 łyżeczki) lub 4 listki
żelatyny60 ml
wodyDodatkowo:kilka kostek roztopionej
białej czekoladyWieczór wcześniej kremówkę podgrzać w garnuszku (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
chałwę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Przetrzeć przez sitko, by nie było grudek. Przykryć folią spożywczą, wystudzić, następnie schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.
Żelatynę zalać
wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.Zimną mieszankę
chałwową wyjąć z lodówki, ubić do momentu powstania kremu (końcówkami miksera do ubijania
białek).W misie miksera umieścić
twaróg,
likier czekoladowy,
cukier i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać ubity krem
chałwowy i dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać przestudzoną
żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.Masę
serową przelać na schłodzony spód
ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.Przed podaniem ozdobić paseczkami
białej czekolady wyciśniętej z rękawa cukierniczego z odciętą końcówką.Smacznego :-).