ßßß Cookit - przepis na Sernik chałwowy bez pieczenia

Sernik chałwowy bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Też macie strony, na które systematycznie wracacie? Z których codziennie moglibyście czerpać inspiracje?
Ja mam takich kilka. Dziś podzielę się z Wami jedną z nich. www.mojewypieki.com to strona, na której znajdziecie wiele cudownych przepisów. Przepisów, które zwsze się udają :) W zakładkach "do przetestowania" mam chyba ze sto przepisów sygnowanych przez panią Dorotę. Jeszcze jej nie znacie? Koniecznie zajrzyjcie na Moje Wypieki :)
Ostatnio zakochałam się w serniku chałwowym . Podeszłam do niego początkowo z rezerwą - żeby nie był za słodki, ale dwa dni mam go robić? Ale zaryzykowałam i... naprawdę było warto. Spróbujcie sami, a zrozumiecie :)
Składniki:
150 g ciastek markizyz nadzieniem czekoladowym
30 g masła
500 g sera sernikowego
300 ml śmietany 36%
190 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym
50 ml likieru czekoladowego
3 łyżki cukru pudru
16 g żelatyny w proszku
60 ml wody
kilka kostek białej czekolady
Sposób przygotowania:
Wieczór wcześniej mocno podgrzej śmietanę - nie może się zagotować. Zdejmij z ognia i wrzuć pokruszoną chałwę. Mieszaj do jej rozpuszczenia, a następnie przetrzyj przez sitko. Przykryj folią i chłóź przez 12 godzin w lodówce.
Ciastka i masło zmiksuj w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego masę ciasteczkową. Wyrównaj łyżką i schłódź w lodówce.
Żelatynę przygotuj według przpeisu na opakowaniu.
Zimną mieszankę chałwową wyjmij z lodówki i ubijaj do momentu powstania kremu.
Ser, likier, cukier zmiksuj do otrzymania gładkiej masy. Dodaj ubity krem chałwowy i dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj żelatynę i dokładnie zmiksuj. Masę serową przelej na schłodzony spód ciasteczkowy i odłóż do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem ozdób rozpuszczoną białą czekoladą.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2014/10/sernik-chawowy-bez-pieczenia.html