Wykonanie
Też macie strony, na które systematycznie wracacie? Z których codziennie moglibyście czerpać inspiracje?Ja mam takich kilka. Dziś podzielę się z
Wami jedną z nich. www.mojewypieki.com to strona, na której znajdziecie wiele cudownych przepisów. Przepisów, które zwsze się udają :) W zakładkach "do przetestowania" mam chyba ze sto przepisów sygnowanych przez
panią Dorotę. Jeszcze jej nie znacie? Koniecznie zajrzyjcie na Moje Wypieki :)Ostatnio zakochałam się w serniku
chałwowym . Podeszłam do niego początkowo z rezerwą - żeby nie był za słodki, ale dwa dni mam go robić? Ale zaryzykowałam i... naprawdę było warto. Spróbujcie sami, a zrozumiecie :)
Składniki:150 g
ciastek markizyz nadzieniem
czekoladowym30 g
masła500 g
sera sernikowego300 ml
śmietany 36%190 g
chałwy sezamowej o smaku
waniliowym50 ml
likieru czekoladowego3 łyżki
cukru pudru16 g
żelatyny w proszku60 ml
wodykilka kostek
białej czekoladySposób przygotowania:Wieczór wcześniej mocno podgrzej
śmietanę - nie może się zagotować. Zdejmij z ognia i wrzuć pokruszoną
chałwę. Mieszaj do jej rozpuszczenia, a następnie przetrzyj przez sitko. Przykryj folią i chłóź przez 12 godzin w lodówce.
Ciastka i
masło zmiksuj w malakserze do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego masę
ciasteczkową. Wyrównaj łyżką i schłódź w lodówce.
Żelatynę przygotuj według przpeisu na opakowaniu.Zimną mieszankę
chałwową wyjmij z lodówki i ubijaj do momentu powstania kremu.
Ser,
likier,
cukier zmiksuj do otrzymania gładkiej masy. Dodaj ubity krem
chałwowy i dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj
żelatynę i dokładnie zmiksuj. Masę
serową przelej na schłodzony spód
ciasteczkowy i odłóż do lodówki do całkowitego stężenia.Przed podaniem ozdób rozpuszczoną
białą czekoladą.