ßßß
Składniki:100g ciasteczek maślanych lub innych herbatników60g masła1kg twarogu z wiaderka250ml śmietanki 30%120g cukru pudru2 łyżki kakao2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub ziarenka z laski wanilii)24g (3 łyżki lub 6 łyżeczek) żelatyny100ml zimnej wodybiała i ciemna czekolada do dekoracji
Wykonanie:- dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (osobno wykładam dno, wyjmując papier poza obręcz, a osobno boki, przyklejając masłem wąski pasek pasujący do wysokości tortownicy)- ciasteczka i miękkie masło przełożyć do malaksera, rozdrobnić na masę o konsystencji mokrego piasku- masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy, wylepić nią dno formy- tortownicę ze spodem z ciastek schłodzić w lodówce- twaróg zmiksować z cukrem pudrem- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące)
- płynną żelatynę odstawić do ostudzenia- do ostudzonej żelatyny dodać stopniowo 1-2 łyżki masy serowej, za każdym razem energicznie wymieszać, aby nie potworzyły się grudki z żelatyny- tak zahartowaną żelatynę wlać do masy serowej, zmiksować- zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać w 2-3 partiach do masy serowej, delikatnie wymieszać- masę serową podzielić na dwie równe części - do jednej dodać domowy cukier waniliowy (lub ziarenka z laski wanilii), wymieszać, do drugiej dodać przesiane kakao, dokładnie i delikatnie wymieszać
jeśli masa serowa jest bardzo gęsta:- na środek spodu z ciastek wykładać na przemian obie masy (po 1-2 łyżki), aż osiągniemy wysokość formy- resztą masy, również nakładając naprzemiennie, wypełnić boki, w razie potrzeby wierzch wyrównać łyżką; lub:- na spód z ciastek w 3-4 miejscach nakładać masy naprzemiennie jak powyżej, aby w kilku miejscach utworzył się wzór zebry, a forma wypełniła w całości, wyrównać
jeśli masa serowa jest dość rzadka:- na środek spodu z ciastek wykładać na przemian obie masy (po 1-2 łyżki) do wykończenia obu mas; rzadka masa pod wpływem nakładania kolejnych warstw powinna lekko rozpłynąć się na boki i wypełnić formę, w razie potrzeby wierzch wyrównać łyżką- gotowy sernik schłodzić przez całą noc w lodówce (najlepiej pod przykryciem)- przed podaniem sernik udekorować posiekaną drobno czekoladą