Wykonanie
Sernik zebra bez pieczenia to naprawdę prosty w wykonaniu deser na zimno, który łączy w sobie klasyczne smaki:
wanilię i
kakao, a do tego bardzo ładnie się prezentuje. Do przygotowania sernika użyłam typowych dla takiego deseru składników -
twarogu z wiaderka, słodkiej
śmietanki i
cukru oraz
kakao i
wanilii w postaci domowego
cukru waniliowego, a także produktu spajającego wszystkie elementy -
żelatyny. Wszystko to umieściłam na typowym dla tego rodzaju serników spodzie z
ciastek i
masła.Do przygotowania sernika zebry najlepiej jest wykorzystać
ser z wiaderka, gdyż masa z mielonego w domu
twarogu może być za gęsta do ładnego rozłożenia się pasków zebry. Jeśli wykorzystacie rzadszy
twaróg, masę możecie spokojnie nakładać jak w przypadku klasycznego ciasta zebra, czyli 1-2 łyżki jasnej masy na 1-2 łyżki ciemnej masy, itd. Jeśli skorzystacie z gęstszego
twarogu, jak np.
twaróg z Piątnicy, najlepiej nałożyć masę na środek, a na koniec uzupełnić boki formy (masa się nie rozleje sama) lub od razu nakładać masę w kilku miejscach, tworząc kilka małych "
zeberek" w środku.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm .
Składniki:100g
ciasteczek maślanych lub innych
herbatników60g
masła1kg
twarogu z wiaderka250ml
śmietanki 30%120g
cukru pudru2 łyżki
kakao2 łyżki domowego
cukru waniliowego (lub ziarenka z
laski wanilii)24g (3 łyżki lub 6 łyżeczek)
żelatyny100ml zimnej
wodybiała i ciemna
czekolada do dekoracji
Wykonanie:- dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (osobno wykładam dno, wyjmując papier poza obręcz, a osobno boki, przyklejając
masłem wąski pasek pasujący do wysokości tortownicy)-
ciasteczka i miękkie
masło przełożyć do malaksera, rozdrobnić na masę o konsystencji mokrego piasku- masę
ciasteczkową przełożyć do tortownicy, wylepić nią dno formy- tortownicę ze
spodem z
ciastek schłodzić w lodówce-
twaróg zmiksować z
cukrem pudrem-
żelatynę zalać zimną
wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli
wodnej do momentu rozpuszczenia się
żelatyny (nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące)
- płynną
żelatynę odstawić do ostudzenia- do ostudzonej
żelatyny dodać stopniowo 1-2 łyżki masy serowej, za każdym razem energicznie wymieszać, aby nie potworzyły się grudki z
żelatyny- tak zahartowaną
żelatynę wlać do masy serowej, zmiksować- zimną
śmietankę ubić na sztywno, dodać w 2-3 partiach do masy serowej, delikatnie wymieszać- masę
serową podzielić na dwie równe części - do jednej dodać domowy
cukier waniliowy (lub ziarenka z
laski wanilii), wymieszać, do drugiej dodać przesiane
kakao, dokładnie i delikatnie wymieszać
jeśli masa serowa jest bardzo gęsta:- na środek
spodu z
ciastek wykładać na przemian obie masy (po 1-2 łyżki), aż osiągniemy wysokość formy- resztą masy, również nakładając naprzemiennie, wypełnić boki, w razie potrzeby wierzch wyrównać łyżką; lub:- na spód z
ciastek w 3-4 miejscach nakładać masy naprzemiennie jak powyżej, aby w kilku miejscach utworzył się wzór zebry, a forma wypełniła w całości, wyrównać
jeśli masa serowa jest dość rzadka:- na środek
spodu z
ciastek wykładać na przemian obie masy (po 1-2 łyżki) do wykończenia obu mas; rzadka masa pod wpływem nakładania kolejnych warstw powinna lekko rozpłynąć się na boki i wypełnić formę, w razie potrzeby wierzch wyrównać łyżką- gotowy sernik schłodzić przez całą noc w lodówce (najlepiej pod przykryciem)- przed podaniem sernik udekorować posiekaną drobno
czekoladą