ßßß
Składniki na 6 porcji:750 mielonej wieprzowinyok. 200 g szczawiu (2 pęczki)1 duża cebula3 ząbki czosnku3 łyżki śmietany 18%1 szklanka bułki tartejsól, pieprz2 łyżki masłaSzczaw dobrze opłukać, osuszyć. Pozbyć się twardych ogonków.Masło rozpuścić w rondelku.Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Mięso wymieszać dokładnie z przyprawami, tartą cebulą, czosnkiem, śmietaną oraz bułką tartą.Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 masy mięsnej, następnie połową liści szczawiu, kolejną 1/3 porcji mięsa, pozostałymi liśćmi szczawiu, a wierzch wylepić ostatnią warstwą masy mięsnej.Na wierzchu zapiekanki rozprowadzić roztopione masło.Przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 ºC przez 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby zapiekanka nieco odparowała.Podawać z ziemniakami, soczystą surówką i jakimś napojem mlecznym (albowiem szczaw wypłukuje wapń z naszego organizmu; ale ma wiele dobrych właściwości i zawiera dużo witaminy C, więc od czasu do czasu można go zjeść).