ßßß Cookit - przepis na Kibiny

Kibiny

nazwa

Wykonanie

Szukając inspiracji na ciekawe przekąski natknęłam się na kibiny kuchni karaimskiej. Wyszły znakomicie. Przepis na ciasto, jak i cały etap wyrabiania go jest bardzo lekki i szybki. Ciasto nie klei się do rąk i jest sprężyste. Farsz wzbogaciłam o tymianek, który uwielbiam i więcej czosnku. Inspiracja Tu
Składniki:
1 jajko
10 dag śmietany 18%
10 dag roztopionego wystudzonego masła
niecałe 2 szklanki mąki
szczypta soli
Farsz:
50 dag mięsa mielonego wołowego (dałam wieprzowinę, której Karaimi jej nie jedzą)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
tymianek
sól
pieprz
W misce wymieszać ręką jajko z masłem, szczyptą soli i śmietaną. Dodawać stopniowo mąkę. Wyrobić ciasto. Włożyć je do woreczka i do lodówki na godzinę.
Mięso mielone wymieszać z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem. Doprawić. Odstawić do lodówki.
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na 0 , 5 cm i wykrawać spore ok 10 cm kółka. Nakładać farsz i zlepiać jak pierogi. Przekłuć widelcem kibiny by nie popękały. Piec na blaszce wyłożonej papierem ponad pół godziny do zrumienienia.
Polecam kibiny z barszczem czerwonym
Źródło:http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2014/11/kibiny.html