Wykonanie
Warto wykorzystywać
owoce sezonowe. Ponieważ właśnie zaczęły się pojawiać
jagody, mam dla Was dziś nie tyle przepis, co pomysł na ich wykorzystanie. Ten pyszny, dziecinnie łatwy w wykonaniu sos, może znakomicie urozmaicić wiele różnych potraw. Można go podać do naleśników, naleśników z
serem, pancakes, racuszków, "
grzybka", omletów, klusek leniwych, kopytek czy pierogów z
serem. Będzie wspaniale smakował wymieszany z dowolnym
makaronem lub po prostu polany na
lody waniliowe.
1 szklanka
jagód4 łyżki kwaśnej
śmietany lub 1/3 szklanki słodkiej
śmietanki UHT 12%Ok. 2 łyżki
cukru pudruPrzebrane
jagody myjemy na sicie w zimnej wodzie. Dokładnie odcedzamy po czym ucieramy blenderem na gładkie puree. Dodajemy wybraną
śmietanę oraz dosładzamy do smaku
cukrem pudrem. Ilość
cukru będzie uzależniona od kwaskowatości
jagód.Gotowy sos przechowujemy w lodówce do 1 dnia.