Wykonanie
Eton mess to deser, który zazwyczaj podaje się w pucharkach.Moja wersja jest nieco inna, choć składniki, w zasadzie takie same.Ten cudownie lekki deser może też przypominać torcik :)W roli głównej mrożone
jagody...
Składniki:500 ml
śmietanki 302 usztywniacze do
śmietany (
śmietan-fixy)2 łyżki
cukru pudruok. 20 bez (przepis na
bezy znajdziecie TUfrużelina jagodowa25o g mrożonych
jagód1 łyżka
soku z cytryny3 łyżki
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
żelatynySposób wykonania:Przygotować frużelinę (powinna być nieco gęściejsza od normalnej).
Żelatynę zalać 2 łyżkami
wody i odstawić do napęcznienia.
Owoce umieścić w niewielkim garnuszku, zasypać
cukrem i podgrzewać, aż
cukier się rozpuści. Dodać
sok z cytryny i
mąkę rozpuszczoną w minimalnej ilości
wody. Całość zagotować. Do
owoców dodać napęczniałą
żelatynę. Mieszać, do rozpuszczenia
żelatyny (nie dopuścić do wrzenia). Frużelinę odstawić do ostygnięcia.Dno tortownicy wyłożyć
bezami. Schłodzoną
śmietanę wraz z
cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno. Połowę wyłożyć na
bezy. Nie wyrównywać powierzchni
śmietany, niech pozostaną nierówności. Schłodzoną frużelinę (powinna być dosyć gęsta) wyłożyć na
śmietanę, a na wierzch pozostałą ubitą
śmietanę. Ostatnią warstwę powinny stanowić pokruszone
bezy.Deser schłodzić ok godziny w lodówce. Przed podaniem udekorować świeżymi
owocami i listkami
mięty.Smacznego :)