Wykonanie
Dziś coś dla wielbicieli słodkich deserów i
bezy. Smakowite, proste w wykonaniu torciki
bezowe z kremem i
jagodową konfiturą. Dzięki życzliwości
marki Stovit powstały różane
beziki .
Składniki:4
białka110 g
cukru1 łyżka
soku z cytryny1,5 łyżeczki
mąki ziemniaczanejodrobina barwnika czerwonego
konfitura jagodowa Stovit100 ml
śmietany kremowej 30%3 łyżki
cukru pudruWykonanie:
Białka ubijamy z
cukrem i szczyptą
soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy
mąkę ziemniaczaną i
sok z cytryny. Uzyskaną konsystencję dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy czerwony barwnik. Gotową masę przekładamy do szprycy z końcówką dużej gwiazdki i wyciskamy
bezy w kształcie róż na blachę wyłożoną papierem. Suszymy je w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez około 90 minut. Po tym czasie odstawiamy
bezy do wysuszenia i ostygnięcia. Powinny być chrupiące, nie ciągnące. Następnie ubijamy
śmietanę dodając pod koniec
cukier puder. Na krążki
bezowe wykładamy łyżkę
konfitury jagodowej, dekorujemy kremem i przykrywamy suchym krążkiem
bezowym.