ßßß Cookit - przepis na Mus jagodowy i kruche ciasteczka

Mus jagodowy i kruche ciasteczka

nazwa

Wykonanie

W zasadzie codziennie przeglądam moje książki o tematyce kulinarnej. Mam je przy łóżku, przy komputerze, w pobliżu kanapy, w kuchni na stoliku. Zawsze mam pod ręką lekturę, która może mi poprawić humor i zainspirować do działań w kuchni. Do tego, oglądam dużo stron internetowych o tematyce kulinarnej i różne pomysły zostają w mojej pamięci, ale też w podświadomości. W zeszłym tygodniu zakupiłam obręcze stalowe do serwowania potraw i szukałam okazji, aby szybko ich użyć. Deser z musem jagodowym miałam "przed oczami duszy mojej". Skąd obraz ów pochodził, przypomnieć sobie nie mogłam. Powstał więc deser inspirowany, improwizowany.
Kruche ciasteczka zostały upieczone z przepisy, który podawałam tutaj .
Ciasteczka muszą być cieniutkie, aby pękały pod naciskiem widelczyka do ciasta.
Podstawa Ciastka to okrągłe ciastko. Wierzch to ciastko z dziurką.
Mus jagodowy
340 g jogurtu greckiego
500 ml śmietanki 30%
Szklanka jagód
pół szklanki/do smaku cukru
30 g żelatyny
sok cytrynowy do smaku
pól szklanki sosu jagodowego z jagód zagotowanych z cukrem do smaku
cukier puder do posypania
Jagody zmiksować z cukrem i jogurtem greckim. Żelatynę zamoczyć w 2 łyżkach wody, aby napęczniała, a następnie rozpuścić na łaźni wodnej. Śmietanę 30% ubić. Połowę bitej śmietany połączyć dokładnie z masa jogurtowo-jagodową, a następnie dodać rozpuszczoną żelatynę, sok cytrynowy do smaku i drugą część śmietany i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Tackę wyłożyć folią spożywczą i ustawić na niej obręcze do formowania. Napełnić obręcze (lub naczynia) musem. Wstawić do lodówki, aby stężały.
Mus wykładać na upieczone ciasteczka. Wydrążyć środek, przykryć ciasteczkiem z dziurką. Napełnić otwory sosem jagodowym i ozdobić świeżymi jagodami. Posypać delikatnie cukrem pudrem.
Ciastka zrobiłam, a zdjęcie umieściłam na Facebooku. W krótkim czasie, bez pytania uzyskałam odpowiedź. Moja koleżanka Ewa zadała pytanie w komentarzach: To z książki Michela Roux?
Bingo! Sables z musem jagodowym. Michel Roux - Ciasta .
Bardzo lubię tę książkę. Korzystałam z przepisów w niej zawartych niejednokrotnie.
Następnym przepisem, który wykorzystam, będzie oryginalny przepis na sable jagodowe, na włoskiej bezie, z likierem.
Źródło:http://zapachchleba.blogspot.com/2013/07/mus-jagodowy-i-kruche-ciasteczka.html