Wykonanie
W zasadzie codziennie przeglądam moje książki o tematyce kulinarnej. Mam je przy łóżku, przy komputerze, w pobliżu kanapy, w kuchni na stoliku. Zawsze mam pod ręką lekturę, która może mi poprawić humor i zainspirować do działań w kuchni. Do tego, oglądam dużo stron internetowych o tematyce kulinarnej i różne pomysły zostają w mojej pamięci, ale też w podświadomości. W zeszłym tygodniu zakupiłam obręcze stalowe do serwowania potraw i szukałam okazji, aby szybko ich użyć. Deser z musem
jagodowym miałam "przed oczami duszy mojej". Skąd obraz ów pochodził, przypomnieć sobie nie mogłam. Powstał więc deser inspirowany, improwizowany.
Kruche
ciasteczka zostały upieczone z przepisy, który podawałam tutaj .
Ciasteczka muszą być cieniutkie, aby pękały pod naciskiem widelczyka do ciasta.Podstawa
Ciastka to okrągłe
ciastko. Wierzch to
ciastko z dziurką.Mus
jagodowy340 g
jogurtu greckiego500 ml
śmietanki 30%Szklanka
jagódpół szklanki/do smaku
cukru30 g
żelatynysok cytrynowy do smakupól szklanki sosu
jagodowego z
jagód zagotowanych z
cukrem do smaku
cukier puder do posypania
Jagody zmiksować z
cukrem i
jogurtem greckim.
Żelatynę zamoczyć w 2 łyżkach
wody, aby napęczniała, a następnie rozpuścić na łaźni
wodnej.
Śmietanę 30% ubić. Połowę
bitej śmietany połączyć dokładnie z masa
jogurtowo-
jagodową, a następnie dodać rozpuszczoną
żelatynę,
sok cytrynowy do smaku i drugą część
śmietany i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Tackę wyłożyć folią spożywczą i ustawić na niej obręcze do formowania. Napełnić obręcze (lub naczynia) musem. Wstawić do lodówki, aby stężały.Mus wykładać na upieczone
ciasteczka. Wydrążyć środek, przykryć
ciasteczkiem z dziurką. Napełnić otwory sosem
jagodowym i ozdobić świeżymi
jagodami. Posypać delikatnie
cukrem pudrem.
Ciastka zrobiłam, a zdjęcie umieściłam na Facebooku. W krótkim czasie, bez pytania uzyskałam odpowiedź. Moja koleżanka Ewa zadała pytanie w komentarzach: To z książki Michela Roux?
Bingo! Sables z musem
jagodowym. Michel Roux - Ciasta .Bardzo lubię tę książkę. Korzystałam z przepisów w niej zawartych niejednokrotnie.Następnym przepisem, który wykorzystam, będzie oryginalny przepis na sable
jagodowe, na włoskiej
bezie, z
likierem.