Wykonanie
Tym co spędzają czas na urlopie, ale w domu i mają czas na zrobienie sobie drobnej przyjemności polecam właśnie taki pyyyszny deser :)
Składniki :500 ml
śmietany 30 %2
jajka4 łyżki
cukru pudru, ale może być 6 jeśli lubimy b. słodkiepo 5 dag
czarnych jagód i
pistacji + do dekoracji
Potrzebne będą nam 3 miski; 2 małe i jedna większa.Przygotowanie :
Jagody umyć, orzeszki ewentualnie obraćZ umytych i sparzonych wrzątkiem
jajek wybić
żółtka do jednej miseczki, a oddzielnie do drugiej-
białkaŻółtka utrzeć z
cukrem,
śmietanę ubić na sztywno,
białka z odrobiną
soli na pianęDo ubitej
śmietany dodajemy ubite
żółtka, mieszamy, później
jagody i
orzechy, a na koniec dodajemy ubitą pianę z
białek i ponownie delikatnie łączymy składnikiJa moje semifreddo przelałam do podłużnej foremki po lodach, mrozimy co najmniej 3 godziny.
Dodatkiem mogą być
maliny,
porzeczki,
czereśnie, teraz jest duży wybór
owoców sezonowych :)SMACZNEGO!Inspiracją był przepis z Magazynu Tesco Nr.21 lato 2016By deser wyjąć w całości- zamoczyłam foremkę na chwilę w ciepłej wodzie.