Wykonanie
Potrzebujesz:* 1/2 szklanki
śmietany kremówki* 4 łyżki
mąki* 3
jajka* torebka
cukru waniliowego* 1/2
torebki galaretki owocowej (ja użyłam truskawkowej)* 2 łyżki
dżemu jagodowego lub
malinowego* 3 łyżki
cukru pudru* 20 dag
czarnych jagódBiałka oddzieliłam od
żółtek, po czym ubiłam je blenderem na sztywną pianę. Następnie dodałam do nich roztrzepane widelcem
żółtka i dosypałam
mąkę. Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie na gładką masę.
Tak powstałe ciasto przelałam do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (im większy jej rozmiar tym cieńsza i dłuższa rolada). Piekłam w piekarniku nagrzanym do temp. 180st C przez kwadrans. Wyjęłam
biszkopt, usunęłam pergamin, po czym nadałam mu kształt rolady i zawinęłam w lnianą ściereczkę, aby zachowała swój kształt.
Galaretkę rozpuściłam w 1/3 szklanki gorącej
wody, po czym pozostawiłam do przestygnięcia. Jeśli potrzeba, można wstawić do lodówki, aby przyspieszyć proces tężenia (tym razem nie było takiej potrzeby).
Śmietanę schłodziłam w lodówce, po czym ubiłam ją mikserem. Pod koniec ubijania dodałam
cukier waniliowy i
cukier puder oraz tężejącą
galaretkę.
Rozwinięty
biszkopt posmarowałam podgrzanym w kuchence mikrofalowej
dżemem, na nim rozłożyłam
owocowo-
śmietanową masę, a na wierzch
jagody. Zwinęłam ciasto w rulon.Można udekorować ubitą
śmietaną lub
owocami.