ßßß Cookit - przepis na Różowy Tort Malinowy

Różowy Tort Malinowy

nazwa

Wykonanie

Torcik idealny np. na przyjęcie dla małej księżniczki.
Delikatność masy śmietanowej i orzeźwiający smak malin sprawiają, że ciasto jest lekkie, nieprzesłodzone i każdy z chęcią sięgnie po następny kawałek.
Biszkopt: 4 jajka
8 łyżek cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
różowy barwnik w proszku (według uznania)
Masa: 300 g malin (mogą być mrożone)
500 ml śmietany kremówki
ok. 5 łyżek cukru pudru
fix do ubijania śmietany
Biszkopt:
Tortownice wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.
Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać odrobinę barwnika (jeżeli niekoniecznie zależy nam na różowym kolorze biszkoptu - można pominąć).
Gotową masę wlewamy do formy* i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".
Masa:
Świeże maliny rozgniatamy za pomocą widelca. Jeżeli korzystamy z chłodzonych, należy je wcześniej rozmrozić i pozbyć się nadmiaru soku.
Śmietanę ubijamy na sztywną masę (nie za długo, w przeciwnym razie powstanie nam masło). Następnie dodajemy fix, cukier puder oraz maliny i chwile razem miksujemy.
Ostudzony biszkopt przecinamy na dwie lub trzy części. Można go naponczować mlekiem z odrobiną soku malinowego.
Jeżeli przekroiliśmy tort na trzy kawałki to masę również dzielimy na tyle samo części.
Pierwszą z nich wykładamy na dolny biszkopt, przykrywamy kolejnym. Pokrywamy drugą warstwą śmietany, umieszczamy górną część biszkoptu i wszystko pokrywamy masą malinową.
*użyłam torownicy o średnicy 23 cm
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/02/rozowy-tort-malinowy.html