Wykonanie
Torcik idealny np. na przyjęcie dla małej księżniczki.Delikatność masy śmietanowej i orzeźwiający smak
malin sprawiają, że ciasto jest lekkie, nieprzesłodzone i każdy z chęcią sięgnie po następny kawałek.
Biszkopt: 4
jajka8 łyżek
cukru3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowyróżowy barwnik w proszku (według uznania)Masa: 300 g
malin (mogą być mrożone)500 ml
śmietany kremówkiok. 5 łyżek
cukru pudrufix do ubijania
śmietanyBiszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem.
Mąki przesiać. Oddzielić
białka od
żółtek.Na wysokich obrotach miksera ubić
białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym
żółtku, po czym małymi partiami wsypywać
mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z
proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać odrobinę barwnika (jeżeli niekoniecznie zależy nam na różowym kolorze
biszkoptu - można pominąć).
Gotową masę wlewamy do formy* i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".Masa:
Świeże
maliny rozgniatamy za pomocą widelca. Jeżeli korzystamy z chłodzonych, należy je wcześniej rozmrozić i pozbyć się nadmiaru soku.
Śmietanę ubijamy na sztywną masę (nie za długo, w przeciwnym razie powstanie nam
masło). Następnie dodajemy fix,
cukier puder oraz
maliny i chwile razem miksujemy.Ostudzony
biszkopt przecinamy na dwie lub trzy części. Można go naponczować
mlekiem z odrobiną
soku malinowego.Jeżeli przekroiliśmy tort na trzy kawałki to masę również dzielimy na tyle samo części.Pierwszą z nich wykładamy na dolny
biszkopt, przykrywamy kolejnym. Pokrywamy drugą warstwą
śmietany, umieszczamy górną część
biszkoptu i wszystko pokrywamy masą
malinową.*użyłam torownicy o średnicy 23 cm