Jagody! Pierwsze w tym roku! Kiedy tylko je kupiłam – tysiąc pomysłów: jagodzianki, jagody z bitą śmietaną, tarta, ucierane ciasto z jagodami, kruche z bezą. W końcu postanowiłam zrobić tort – bez żadnej okazji, tak po prostu, aby jagody zyskały właściwą oprawę. Pyszny, lekki, jagodowy.SkładnikiBiszkopt:4 jajka100g mąki100g mąki ziemniaczanej250g cukru10g proszku do pieczeniaKrem:500ml śmietany 36%100g cukru pudru500g jagód100ml limoncelloPrzygotowaniePrzygotuj biszkopt (najlepiej zrobić to dzień wcześniej):Nastaw piekarnik na 180 stopni.Wymieszaj mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Wbij jajka do miski i ubijając, wlej 6 łyżek gorącej wody.Nadal ubijając powoli wsyp cukier i ubijaj aż masa zgęstnieje.Dodaj przesianą przez sito mąkę i wymieszaj delikatnie.Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piecz 30 minut.Przygotuj krem:Ubij śmietanę z cukrem pudrem.Podziel ubitą śmietanę na mniej więcej równe części – do jednej z nich dodaj 2/3 jagód.Przygotuj tort:Przekrój biszkopt na pół.Obie części nasącz limoncello.Na spód nałóż ubitą śmietanę z jagodami.Przykryj drugą połową ciasta.Wierzch i boki nasmaruj pozostałą częścią kremu.Na wierzch wysyp resztę jagód.Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.Smacznego!