ßßß Cookit - przepis na Tort jagodowy

Tort jagodowy

nazwa

Wykonanie

Jagody! Pierwsze w tym roku! Kiedy tylko je kupiłam – tysiąc pomysłów: jagodzianki, jagody z bitą śmietaną, tarta, ucierane ciasto z jagodami, kruche z bezą. W końcu postanowiłam zrobić tort – bez żadnej okazji, tak po prostu, aby jagody zyskały właściwą oprawę. Pyszny, lekki, jagodowy.
Składniki
Biszkopt:
4 jajka
100g mąki
100g mąki ziemniaczanej
250g cukru
10g proszku do pieczenia
Krem:
500ml śmietany 36%
100g cukru pudru
500g jagód
100ml limoncello
Przygotowanie
Przygotuj biszkopt (najlepiej zrobić to dzień wcześniej):
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Wymieszaj mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Wbij jajka do miski i ubijając, wlej 6 łyżek gorącej wody.
Nadal ubijając powoli wsyp cukier i ubijaj aż masa zgęstnieje.
Dodaj przesianą przez sito mąkę i wymieszaj delikatnie.
Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piecz 30 minut.
Przygotuj krem:
Ubij śmietanę z cukrem pudrem.
Podziel ubitą śmietanę na mniej więcej równe części – do jednej z nich dodaj 2/3 jagód.
Przygotuj tort:
Przekrój biszkopt na pół.
Obie części nasącz limoncello.
Na spód nałóż ubitą śmietanę z jagodami.
Przykryj drugą połową ciasta.
Wierzch i boki nasmaruj pozostałą częścią kremu.
Na wierzch wysyp resztę jagód.
Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Smacznego!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/07/02/tort-jagodowy