ßßß Cookit - przepis na Terrina jagodowa

Terrina jagodowa

nazwa

Wykonanie

Składniki:
400 g konfitury jagodowej
200 ml śmietany 30 %
400 g homogenizowanego serka śmietankowego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 galaretki Winiary o smaku jagodowym
Wykonanie:
Formę do babki/keksówkę wyłożyć folią spożywczą ( folia musi być w jednym kawałku, aby można ją było później łatwo zdjąć).
Każdą z galaretek rozpuścić osobno w 1 szklance wrzącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Do miski włożyć 200 g konfitury jagodowej i zalać tężejącą galaretką ( jedną porcją). Całość dokładnie wymieszać najlepiej za pomocą rózgi, a następnie przelać mus na dno formy. Wstawić do lodówki w celu stężenia.
Śmietanę 30 % ubić na sztywną pianę, na sam koniec ubijania dodać cukier. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać serek śmietankowy i miksować na średnich obrotach. Na sam koniec miksowania wlać stopniowo sok z cytryny. Następnie do masy dodać pozostałą część konfitury jagodowej i dokładnie zmiksować. Na tym etapie warto spróbować masę, aby upewnić się czy jest dostatecznie słodka. Jeśli wyda wam się zbyt mało słodka można jeszcze dosłodzić. Gdy druga porcja galaretki zacznie tężeć należy wlać ją stopniowo do masy śmietanowej cały czas miksując na średnich obrotach. Po dokładnym zmiksowaniu całości masę przelać do formy i wstawić do lodówki na minimum 5 godzin w celu schłodzenia.
Terrine należy wybić z blaszki bezpośrednio przed podaniem. Najlepiej blaszkę zakryć płaskim talerzem i odwrócić ją do góry dnem. Zdjąć ostrożnie blaszkę , a następnie odkleić folię spożywczą. Wierzch terriny udekorować bitą śmietaną i/lub świeżymi jagodami.
Źródło:http://smakowisko.pl/terrina-jagodowa