Wykonanie
Składniki:400 g
konfitury jagodowej200 ml
śmietany 30 %400 g
homogenizowanego serka śmietankowego3 łyżki
cukru pudru1 łyżka
soku z cytryny2
galaretki Winiary o smaku
jagodowymWykonanie:Formę do babki/keksówkę wyłożyć folią spożywczą ( folia musi być w jednym kawałku, aby można ją było później łatwo zdjąć).Każdą z
galaretek rozpuścić osobno w 1 szklance wrzącej
wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.Do miski włożyć 200 g
konfitury jagodowej i zalać tężejącą
galaretką ( jedną porcją). Całość dokładnie wymieszać najlepiej za pomocą rózgi, a następnie przelać mus na dno formy. Wstawić do lodówki w celu stężenia.
Śmietanę 30 % ubić na sztywną pianę, na sam koniec ubijania dodać
cukier. Do ubitej
śmietany stopniowo dodawać
serek śmietankowy i miksować na średnich obrotach. Na sam koniec miksowania wlać stopniowo
sok z cytryny. Następnie do masy dodać pozostałą część
konfitury jagodowej i dokładnie zmiksować. Na tym etapie warto spróbować masę, aby upewnić się czy jest dostatecznie słodka. Jeśli wyda wam się zbyt mało słodka można jeszcze dosłodzić. Gdy druga porcja
galaretki zacznie tężeć należy wlać ją stopniowo do masy śmietanowej cały czas miksując na średnich obrotach. Po dokładnym zmiksowaniu całości masę przelać do formy i wstawić do lodówki na minimum 5 godzin w celu schłodzenia.Terrine należy wybić z blaszki bezpośrednio przed podaniem. Najlepiej blaszkę zakryć płaskim talerzem i odwrócić ją do góry dnem. Zdjąć ostrożnie blaszkę , a następnie odkleić folię spożywczą. Wierzch terriny udekorować
bitą śmietaną i/lub świeżymi
jagodami.