ßßß Cookit - przepis na Frittata z cukinią i brązowymi pieczarkami

Frittata z cukinią i brązowymi pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Naprawdę nie jest trudno przygotować szybkie i jednocześnie pyszne śniadanie. Jeśli znudziły Wam się już płatki z mlekiem i kanapki, wypróbujcie koniecznie ten przepis. Równie dobrze możecie zabrać połowę frittaty do pracy i zjeść, kiedy w środku dnia poczujecie głód.
Składniki:
1 łyżka masła
1/2 małej cukinii
1 duża pieczarka portobello lub kilka mniejszych, brązowych pieczarek
4 całe jajka
3 – 4 plasterki szynki parmeńskiej (opcjonalnie)
kilka pomidorków koktajlowych
kawałek mozzarelli
rukola
sól i świeżo mielony, czarny pieprz
Z cukinii usuwamy miękki środek, kroimy ze skórką na cienkie plasterki. Pieczarki kroimy w kostkę. Pomidorki przekrawamy na połówki.
Na patelni rozgrzewamy masło (1/2 łyżki), podsmażamy grzyby przez około 5 minut. Dodajemy cukinię i jeszcze chwilę smażymy (cukinia powinna pozostać jędrna).
Jajka roztrzepujemy w misce, mieszamy z podsmażonymi grzybami i cukinią, dodajemy kawałeczki mozzarelli, doprawiamy solą i pieprzem (UWAGA! ostrożnie z solą, jeśli używamy szynki parmeńskiej :) ). Wylewamy masę na patelnię z rozpuszczoną resztą masła, posypujemy pomidorkami i szynką.
Kiedy spód placka delikatnie się zrumieni, zsuwamy frittatę na talerz i ostrożnie przewracamy na drugą stronę. Po kilku minutach przekładamy na talerz (odwracając jednocześnie wierzchem do góry), posypujemy rukolą i podajemy od razu lub później zjadamy na zimno. :)
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2015-10-26
Przygotowanie:
5M
Gotowanie/pieczenie:
15M
Całkowity czas:
20M
Średnia ocena:
5
Based on 2 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2015/10/26/frittata-z-cukinia-i-brazowymi-pieczarkami