Wykonanie
Naprawdę nie jest trudno przygotować szybkie i jednocześnie pyszne śniadanie. Jeśli znudziły Wam się już
płatki z
mlekiem i kanapki, wypróbujcie koniecznie ten przepis. Równie dobrze możecie zabrać połowę frittaty do pracy i zjeść, kiedy w środku dnia poczujecie głód.
Składniki:1 łyżka
masła1/2 małej
cukinii1 duża
pieczarka portobello lub kilka mniejszych, brązowych
pieczarek4 całe
jajka3 – 4 plasterki
szynki parmeńskiej (opcjonalnie)kilka
pomidorków koktajlowychkawałek
mozzarellirukolasól i świeżo mielony,
czarny pieprzZ
cukinii usuwamy miękki środek, kroimy ze skórką na cienkie plasterki.
Pieczarki kroimy w kostkę.
Pomidorki przekrawamy na połówki.Na patelni rozgrzewamy
masło (1/2 łyżki), podsmażamy
grzyby przez około 5 minut. Dodajemy
cukinię i jeszcze chwilę smażymy (
cukinia powinna pozostać jędrna).
Jajka roztrzepujemy w misce, mieszamy z podsmażonymi
grzybami i
cukinią, dodajemy kawałeczki
mozzarelli, doprawiamy
solą i
pieprzem (UWAGA! ostrożnie z
solą, jeśli używamy
szynki parmeńskiej :) ). Wylewamy masę na patelnię z rozpuszczoną resztą
masła, posypujemy
pomidorkami i
szynką.
Kiedy spód placka delikatnie się zrumieni, zsuwamy frittatę na talerz i ostrożnie przewracamy na drugą stronę. Po kilku minutach przekładamy na talerz (odwracając jednocześnie wierzchem do góry), posypujemy
rukolą i podajemy od razu lub później zjadamy na zimno. :)
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2015-10-26Przygotowanie:5MGotowanie/pieczenie:15MCałkowity czas:20MŚrednia ocena:5Based on 2 Review(s)