Wykonanie
Letni tort
truskawkowy z
cytrynowym kremem i
truskawkowym musem. Coś pysznego, a zarazem łatwego do przyrządzenia. Letni tort to ciasto z sezonowymi
owocami. Uwielbiam tort z
owocami. Jest lekki, smaczny i taki kolorowy! Sezon na letnie
torty otwieram wspaniałym
tortem truskawkowym. Letni tort przełożony
cytrynowym kremem i
truskawkowym musem.
Składniki:
Biszkopt na okrągłą formę o średnicy 25 cm4 duże
jajka180
cukru60 g
pszennej mąki80 g
kukurydzianej skrobii1 łyżeczka
proszku do pieczeniaskórka otarta z jednej
cytrynyKrem
cytrynowy200 ml
soku z cytryny4
żółtka100 ml
wody180 g
cukru30 g
kukurydzianej skrobii50 g
masła, niesolonegoMus
truskawkowy250 g
truskawek, u mnie mrożone90 g
cukru300 ml
śmietanki kremówki, u mnie 38%5
płatków żelatyny, do świeżych
truskawek wystarczą 3 liskiDodatkowo600 g
śmietanki kremówki, 38%300 g świeżych
truskawekJaja z
cukrem zaparz w kąpieli
wodnej, cały czas mieszając trzepaczką do rozpuszczenia
cukru. Dodaj
skórkę z cytryny i szczyptę
soli, zdejmij z ognia i ubij na puszystą i sztywną masę. Przesiej
mąkę z proszkiem,
skrobią kukurydzianą i dodaj do jajecznej masy, delikatnie mieszając szpatułką. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia, a następnie napełnij masą. Piecz
biszkopt przez 25 – 30 min. Wyjmij z piekarnika, ostudź i przekrój na 3 placki.Wymieszaj
żółtka z
cukrem,
kukurydzianą skrobią i
wodą. Dodaj
sok z cytryny i zacznij podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy krem zacznie gęstnieć zdejmij z ognia i dodaj
masło. Wymieszaj na gładką i lśniącą masę. Przykryj powierzchnię kremu folią. Zapobiegnie to utworzeniu “kożucha”. Ostudź krem.Mocz
żelatynę w zimnej wodzie przed 20 minut.
Truskawki zmiksuj, wymieszaj z
cukrem i podgrzej w rondelku. Dodaj napęczniałą i odciśniętą z
wody żelatynę. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Kiedy mus zacznie tężeć wymieszaj z ubitą
śmietaną.Przygotuj obręcz o średnicy
biszkoptu. Umieść pierwszy placek. Posmaruj środek
cytrynowym kremem, a następnie pokryj połową
truskawkowego musu. Przykryj kolejnym plackiem i powtórz procedurę. Zakończ ostatnim plackiem, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny lub na noc.Ubij
śmietankę a sztywno. Napełnij cukierniczy rękaw zakończony dowolną końcówką, u mnie podłużna. Udekoruj brzegi
tortu i wierzch
śmietaną, a następnie udekoruj
truskawkami i ewentualnie listkami
melisy lub
mięty lub jadalnymi kwiatkami.