ßßß Cookit - przepis na Letni tort truskawkowy

Letni tort truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Letni tort truskawkowy z cytrynowym kremem i truskawkowym musem. Coś pysznego, a zarazem łatwego do przyrządzenia. Letni tort to ciasto z sezonowymi owocami. Uwielbiam tort z owocami. Jest lekki, smaczny i taki kolorowy! Sezon na letnie torty otwieram wspaniałym tortem truskawkowym. Letni tort przełożony cytrynowym kremem i truskawkowym musem.
Składniki:
Biszkopt na okrągłą formę o średnicy 25 cm
4 duże jajka
180 cukru
60 g pszennej mąki
80 g kukurydzianej skrobii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
Krem cytrynowy
200 ml soku z cytryny
4 żółtka
100 ml wody
180 g cukru
30 g kukurydzianej skrobii
50 g masła, niesolonego
Mus truskawkowy
250 g truskawek, u mnie mrożone
90 g cukru
300 ml śmietanki kremówki, u mnie 38%
5 płatków żelatyny, do świeżych truskawek wystarczą 3 liski
Dodatkowo
600 g śmietanki kremówki, 38%
300 g świeżych truskawek
Jaja z cukrem zaparz w kąpieli wodnej, cały czas mieszając trzepaczką do rozpuszczenia cukru. Dodaj skórkę z cytryny i szczyptę soli, zdejmij z ognia i ubij na puszystą i sztywną masę. Przesiej mąkę z proszkiem, skrobią kukurydzianą i dodaj do jajecznej masy, delikatnie mieszając szpatułką. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia, a następnie napełnij masą. Piecz biszkopt przez 25 – 30 min. Wyjmij z piekarnika, ostudź i przekrój na 3 placki.
Wymieszaj żółtka z cukrem, kukurydzianą skrobią i wodą. Dodaj sok z cytryny i zacznij podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy krem zacznie gęstnieć zdejmij z ognia i dodaj masło. Wymieszaj na gładką i lśniącą masę. Przykryj powierzchnię kremu folią. Zapobiegnie to utworzeniu “kożucha”. Ostudź krem.
Mocz żelatynę w zimnej wodzie przed 20 minut. Truskawki zmiksuj, wymieszaj z cukrem i podgrzej w rondelku. Dodaj napęczniałą i odciśniętą z wody żelatynę. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Kiedy mus zacznie tężeć wymieszaj z ubitą śmietaną.
Przygotuj obręcz o średnicy biszkoptu. Umieść pierwszy placek. Posmaruj środek cytrynowym kremem, a następnie pokryj połową truskawkowego musu. Przykryj kolejnym plackiem i powtórz procedurę. Zakończ ostatnim plackiem, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny lub na noc.
Ubij śmietankę a sztywno. Napełnij cukierniczy rękaw zakończony dowolną końcówką, u mnie podłużna. Udekoruj brzegi tortu i wierzch śmietaną, a następnie udekoruj truskawkami i ewentualnie listkami melisy lub mięty lub jadalnymi kwiatkami.
Źródło:http://codojedzenia.pl/letni-tort-truskawkowy