Wykonanie
Sezon
truskawkowy w pełni! Trzeba cieszyć się dorodnymi i soczystmi
truskawkami póki są. Bo te przetworzone lub zamrożone, to już nie to samo( Dlatego staramy się jeść świeże, aromatyczne
truskawki pod każdą postacią: jako musy, dodatek do orzeźwiających koktajli, w owocowej
sałatce, z
galaretką, czy po prostu ze
śmietaną i
cukrem.Dziś zapraszam na fantastycznie orzeźwiajacy torcik, któremu trudno się oprzeć: soczyste
truskawki z
bitą śmietaną i
kakaowy biszkopt. Nawet moja wybredna córcia poprosiła o drugi kawałek! Musi być dobry!
Biszkopt (jeden blat, tortownica 24 cm):3
jajka (
białka i
żółtka oddzielnie)80 g
cukru55 g
mąki pszennej16 g
kakao ( 2 łyżki)½ łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa śmietankowa:500 ml schłodzonej
śmietany kremówki3 łyżki
cukru pudru1 1/3 łyżeczki
żelatyny1/5 szklanki gorącej
wodyPoncz:1/2 szklanki gorącej
wody1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soku z cytrynyDodatkowo:2
galaretki truskawkowetruskawkiGalaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W upalne dni dodajemy mniej
wody( na 2
galaretki użyłam 850 ml gorącej
wody).
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy po łyżce
cukru i dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie ( również mikserem) dodajemy po jednym
żółtku. Do masy
żółtkowej, stopniowo wsypujemy wymieszaną
mąkę z
kakao i proszkiem i pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy
łopatką. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia,
boków nie smarujemy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.
Biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, lekko osuszamy papierowym recznikiem i kroimy na cząstki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Na końcu dodajemy
cukier puder i lekko ostudzoną
żelatynę. Do masy dodajemy
truskawki i delikatnie mieszamy.
Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy
sok z cytryny i zostawiamy do wystygnięcia.
Biszkopt nasączamy ponczem. Umieszczamy w obręczy do
tortów. Wykładamy ubitą kremówkę z
truskawkami, wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Na dobrze zastygnietej
śmietanie układamy
truskawki i zalewamy tężejącą
galaretką. Ciasto wstawiamy do lodowki na całą noc.