Wykonanie
Moja propozycja na Dzień
Matki. Delikatny,
rześki, pyszny wiosenny torcik z dwoma rodzajami musu:
truskawkowym i
cytrynowym. Na pojedynczym blacie
biszkoptowym, udekorowany świeżymi
truskawkami i bezikami. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda ;-). Oba musy są Wam znane z wcześniejszych przepisów -
truskawkowy z sernika z
musem owocowym, a
cytrynowy z
tortu czekoladowego, dlatego nie powinny sprawić problemu :). Ten smak za mną 'chodził' od pewnego czasu, a jutrzejszy świąteczny dzień wydaje się być dobrą okazją do upieczenia czegoś bardziej eleganckiego. Polecam!Składniki na
biszkopt:2 duże
jajka70 g drobnego
cukru do wypieków50 g
mąki pszennej20 g
skrobi ziemniaczanej/szklanka o pojemności 250 ml/Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypać przesianą
mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować
boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 upuścić je (w formie) na podłogę/blat, wystudzić w temperaturze pokojowej. Odpiąć z formy, długim nożem z piłką odciąć zewnętrzną zarumienioną skórkę
biszkoptu, ponownie zapiąć w formie.Jeśli forma nie jest wysoka należy wykonać wewnętrzny rękaw z papieru do pieczenia w formie - gotowy torcik może delikatnie wystawać ponad formę.Uwaga: boki
biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.Nasączenie
biszkoptu:3 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
wodyWymieszać i nasączyć
biszkopt.Mus
truskawkowy:250 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej500 g
truskawek (świeżych lub mrożonych)1 łyżka
soku z cytryny100 g
cukru14 g
żelatyny w proszku (3,5 łyżeczki)
Truskawki pokrojone na mniejsze kawałki (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej),
sok z cytryny i
cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się
cukru, zdjąć z palnika. Zmiksować blenderem.
Żelatynę zalać zimną
wodą tylko do jej przykrycia (3 łyżkami
wody), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, dodać do gorącego
truskawkowego puree, dokładnie wymieszać. Wystudzić (puree nie może być ciepłe ani letnie), ale nie można dopuścić do stężenia.W misie miksera umieścić schłodzoną
śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z
truskawek. Delikatne lecz dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowany wcześniej
biszkopt, wyrównać.Mus
cytrynowy:pół szklanki świeżo wyciśniętego
soku z cytryny1 szklanka
cukru4
żółtka115 g
masła, w temperaturze pokojowej1 łyżka świeżo otartej
skórki z cytryny1 szklanka
śmietany kremówki 36%, schłodzonejW garnuszku zagotować
sok z cytryny z połową szklanki
cukru. Wymieszać, do rozpuszczenia
cukru, zdjąć z palnika.W misie miksera utrzeć
żółtka z pozostałą połową szklanki
cukru (końcówka miksera do ubijania
białek) na jasną i gęstą masę - kogel
mogel. Do kogla - mogla dodawać stopniowo gorący
sok cytrynowy, miksując. Następnie całość przelać z powrotem do garnuszka i ugotować
budyń, mieszając (uwaga: będzie się bardzo przypalać...). Gdy
budyń zabulgocze, zdjąć z palnika.Gorącą masę budyniową przelać z powrotem do misy miksera i ubijać, końcówką do ubijania
białek, aż masa się całkowicie wystudzi i podwoi objętość, przez kilkanaście minut.
Masło rozmiękczyć - włożyć na kilkanaście sekund na najmniejszą moc do mikrofali lub postawić obok kaloryfera. Łyżka po łyżce dodawać
masło do ubitej masy, cały czas miksując. Dodać otartą skórkę z
cytrusów i zmiksować.W osobnym naczyniu ubić
śmietanę kremówkę. Dodać ją do zmiksowanej masy, delikatnie wymieszać szpatułką.Masę musową przełożyć na wystudzony i stężały mus
truskawkowy i wyrównać. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.Przed podaniem udekorować
truskawkami i bezikami.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).