Wykonanie
Inspiracją do wykonania tego ciasta było szereg przepisów na "cytrynowca" zarówno na stronach internetowych jak i w książce "100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji".Ja nieco zmodyfikowałam przepis, nadałam temu ciastu inną nazwę, chcąc podkreślić w nim obecność
ananasów. Ciasto jest lekkie i smaczne. Tak jak przypuszczałam, czytajac przepisy cytrynowca, połączenie
ananasów z
cytryną jest jak najbardziej trafione.
Składniki
biszoptu ( na dużą formę prostokątną o wym. 28x40cm.):4
jajka¾ szkl.
cukru16 g
cukru waniliowego80 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżki
soku z cytrynySkładniki masy cytrynowej :200 g
masła¾ szkl.
cukru kryształu2 budynie
śmietankowe (2x 40 g)2 łyżeczki
mąki pszennej1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej16 g
cukru waniliowego5
żółtek3 - 4
cytrynyok. 500ml zimnej
wodySkładniki masy śmietankowej :700ml
śmietanki kremowej 30%1½ łyżki
cukru pudru8 g
cukru waniliowego6 łyżeczek
żelatyny + ¼ szkl. zimnej
wody + ¼ szkl. wrzątkudodatkowo:1 puszka
ananasów100g
czekolady deserowejWykonanie
biszoptu :Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier,
cukier waniliowy, a następnie rozmieszane z
sokiem z cytryny żółtka.Obie
mąki mieszamy z
proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodajemy przesiewąjąc przez sitko do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy surowe ciasto na dużą formę prostokątną o wym. 28x40cm. wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w temp. 180°C ok. 35 minut. Po ostudzeniu wykładamy na deseczkę i ścinamy cienko wierzchnią warstwę.Wykonanie masy cytrynowej :Wyciskamy
sok z cytryn i uzupełniamy
wodą do obj. 650 ml. Przelewamy do garnka, wsypujemy oba
cukry i zagotowujemy. Wykonujemy zaprawę budyniową.Mieszamy obie
mąki z
budyniem, dodajemy ½ szklanki zimnej
wody,
żółtka i miksujemy całość do uzyskania jednolitej mieszaniny. Zaprawę wlewamy do gotującej się
wody cytrynowej, stale mieszając.Gdy
budyń zatraci smak surowizny zdejmujemy z ognia do przestudzenia.
Masło ucieramy do białości. Dodajemy małymi porcjami przestudzony
budyń i ucieramy do uzyskania kremowej konsystencji.Wykonanie masy śmietankowej :
Żelatynę moczymy do napęcznienia w zimnej wodzie. Zalewamy wrzątkiem i mieszamy do jej rozpuszczenia (gdyby się nie rozpuściła delikatnie podgrzewamy).
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy oba
cukry, rozpuszczoną
żelatynę i dokładnie miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej mieszaniny.Wykonanie przekładańca
ananasowo-
cytrynowego :Na
biszkopt wykładamy masę
cytrynową.
Ananasy odsączamy z soku , kroimy w drobną kostkę i rozprowadzamy równomiernie na
masie. Na
ananasy wykładamy masę
śmietanową. Staramy się zrobić w miarę szybko, gdyż masa może nam stężeć zanim ją rozprowadzimy. Wierzch ciasta posypujemy starta
czekoladą.