ßßß Cookit - przepis na PRZEKŁADANIEC ANANASOWO-CYTRYNOWY

PRZEKŁADANIEC ANANASOWO-CYTRYNOWY

nazwa

Wykonanie

Inspiracją do wykonania tego ciasta było szereg przepisów na "cytrynowca" zarówno na stronach internetowych jak i w książce "100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji".
Ja nieco zmodyfikowałam przepis, nadałam temu ciastu inną nazwę, chcąc podkreślić w nim obecność ananasów. Ciasto jest lekkie i smaczne. Tak jak przypuszczałam, czytajac przepisy cytrynowca, połączenie ananasów z cytryną jest jak najbardziej trafione.
Składniki biszoptu ( na dużą formę prostokątną o wym. 28x40cm.):
4 jajka
¾ szkl. cukru
16 g cukru waniliowego
80 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżki soku z cytryny
Składniki masy cytrynowej :
200 g masła
¾ szkl. cukru kryształu
2 budynie śmietankowe (2x 40 g)
2 łyżeczki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
16 g cukru waniliowego
5 żółtek
3 - 4 cytryny
ok. 500ml zimnej wody
Składniki masy śmietankowej :
700ml śmietanki kremowej 30%
1½ łyżki cukru pudru
8 g cukru waniliowego
6 łyżeczek żelatyny + ¼ szkl. zimnej wody + ¼ szkl. wrzątku
dodatkowo:
1 puszka ananasów
100g czekolady deserowej
Wykonanie biszoptu :
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, cukier waniliowy, a następnie rozmieszane z sokiem z cytryny żółtka.
Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodajemy przesiewąjąc przez sitko do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy surowe ciasto na dużą formę prostokątną o wym. 28x40cm. wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 180°C ok. 35 minut. Po ostudzeniu wykładamy na deseczkę i ścinamy cienko wierzchnią warstwę.
Wykonanie masy cytrynowej :
Wyciskamy sok z cytryn i uzupełniamy wodą do obj. 650 ml. Przelewamy do garnka, wsypujemy oba cukry i zagotowujemy. Wykonujemy zaprawę budyniową.
Mieszamy obie mąki z budyniem, dodajemy ½ szklanki zimnej wody, żółtka i miksujemy całość do uzyskania jednolitej mieszaniny. Zaprawę wlewamy do gotującej się wody cytrynowej, stale mieszając.
Gdy budyń zatraci smak surowizny zdejmujemy z ognia do przestudzenia.
Masło ucieramy do białości. Dodajemy małymi porcjami przestudzony budyń i ucieramy do uzyskania kremowej konsystencji.
Wykonanie masy śmietankowej :
Żelatynę moczymy do napęcznienia w zimnej wodzie. Zalewamy wrzątkiem i mieszamy do jej rozpuszczenia (gdyby się nie rozpuściła delikatnie podgrzewamy).
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy oba cukry, rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej mieszaniny.
Wykonanie przekładańca ananasowo-cytrynowego :
Na biszkopt wykładamy masę cytrynową. Ananasy odsączamy z soku , kroimy w drobną kostkę i rozprowadzamy równomiernie na masie. Na ananasy wykładamy masę śmietanową. Staramy się zrobić w miarę szybko, gdyż masa może nam stężeć zanim ją rozprowadzimy. Wierzch ciasta posypujemy starta czekoladą.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/02/PREKLADANIEC-ANANASOWO-CYTRYNOWY.html