Wykonanie
            Kurczak aksamitny to nie przepis na konkretną potrawę, lecz metoda przygotowania 
mięsa. Marynowanie 
kurczaka w ten sposób (ang. " velveting ", od słowa "velvet" czyli "aksamit") nie ma na celu nadania mu smaku żadnych konkretnych przypraw. Ta marynata poprawia samą strukturę 
mięsa. Jeśli zastanawialiście się czasami, jak to się dzieje, że 
kurczak w chińskich restauracjach jest tak delikatny i soczysty, a w domu potrafi wyjść suchy, oto odpowiedź: jest on wcześniej marynowany. Połączenia 
białka i 
octu sprawia, że 
mięso staje się niezwykle miękkie, delikatne, soczyste i, po prostu - aksamitne, zgodnie ze swoją nazwą. To drobiazg, który robi naprawdę dużą różnicę, więc zdecydowanie warto wprowadzić ten mały trick do swojego repertuaru.

2 
filety z piersi kurczaka1 
białko jajka2 łyżeczki 
octu ryżowego (ew. 
octu jabłkowego)2 łyżki 
oleju1/2 łyżeczki 
soli1 łyżka 
mąki ziemniaczanejBiałko mieszamy energicznie z 
olejem, 
octem, 
solą i 
mąką ziemniaczaną.Dodajemy pokrojone drobno 
filety kurczaka, mieszamy, by każdy kawałek 
mięsa był pokryty marynatą.
Mięso marynujemy 15 minut (do 30 minut).Po tym czasie odlewamy nadmiar marynaty (lub odcedzamy 
kurczaka na sicie), oprószamy 
mięso odrobiną 
mąki ziemniaczanej, mieszamy i przystępujemy do przygotowania potrawy.Aksamitny 
kurczak* może być wykorzystany do dowolnej potrawy, nie koniecznie z kuchni chińskiej: smażony na patelni, w woku lub gotowany w zupie. Idealnie nadaje się do wszelkich potraw z sosami. Na przykład, do 
Kurczaka miodowo-pikantnego .

* 
Kurczak po usmażeniu będzie biały. Jeśli zależy Wam na rumianym wyglądzie 
mięsa, można do marynaty dodać 1/2 łyżeczki 
słodkiej papryki, choć oczywiście nie jest to tradycyjnie chińskie rozwiązanie.