ßßß
Składniki:300 g piersi z kurczaka1 czerwona papryka1 cukinia1 czerwona cebula1 papryczka chilli (opcjonalnie)Przyprawy:oliwa z oliwek około 2-3 łyżkisól, pieprz1 łyżeczka kurkumypo 2 łyżeczki suszonego oregano i suszonej bazylii1 łyżeczka suszonego tymianku1/2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego1 łyżeczka mielonej papryki w proszkupo 1/2 łyżeczki mielonej kolendry oraz kminu rzymskiego1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki (opcjonalnie)Dodatki: Tzatziki1/2 ogórka1 kubeczek jogurtu naturalnego (może być grecki ale nie musi)1 ząbek czosnkugarść koperkusól, pieprzPrzygotowanie:Kurczaka kroimy w około 2 cm kostkę, cukinię kroimy w około 0.5 cm plasterki, czerwoną cebulę w ćwiartki i następnie rozdzielamy na warstwy, natomiast paprykę kroimy w cząstki podobnej wielkości co pozostałe składniki. Chilli kroimy w kosteczkę.Kurczaka i chilli wkładamy do jednego naczynia, dodajemy łyżkę oliwy, sól pieprz oraz: tymianek, koper włoski, kolendrę, kmin rzymski, kurkumę oraz paprykę w proszku (zwykłą i wędzoną); dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę . Cukinię, paprykę oraz cebulę wkładamy do drugiego naczynia, dodajemy oliwę, sól, pieprz, oregano oraz bazylię, mieszamy i odstawiamy.Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno po kawałku kurczaka, cukinii, papryki i cebuli aż do skończenia składników (mi wyszło 6 szaszłyków).Szaszłyki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 minut. Możemy je oczywiście też zrobić na grillu albo na patelni grillowej.Tzatziki: Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na trochę aż odcieknie z niego woda, którą następnie odlewamy. Dodajemy jogurt, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Inspiracja tu