Wykonanie
Kruche maślane ciasto, słodki
kokosowo-
serowy krem oraz lekko kwaśny
rabarbar – połączenie idealne! Serdecznie polecam!
Składniki:Ciasto :250 g
mąki150 g zimnego
masła2 czubate łyżki
cukru2
jajkaMasa500 g
mascarpone1/2 puszki
mleczka kokosowegocukier puder – kilka łyżek
wiórki kokosowe – kilka łyżek
Rabarbar6 łodyg
rabarbaru3 łyżki
miodu1/2 łyżeczki
cynamonu (można dać więcej)Przygotowanie:Na stolnicę lub blat przesiewamy
mąkę, dodajemy zimne
masło i wszystko siekamy nożem aż
masło będzie rozdrobnione i w miarę połączy się z
mąką. Dodajemy
cukier, robimy wgłębienie i wbijamy
jajka. Wszystko jeszcze siekamy nożem aż do połączenia się składników i następnie szybko zagniatamy ciasto w kulę. Jeśli składniki nie chcą się połączyć można dodać odrobinę zimnej
wody. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Rabarbar dokładnie myjemy, następnie odcinamy końcówki i każdą łodygę kroimy na 3 równe części. Wkładamy do formy, oprószamy
cynamonem i oblewamy
miodem, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut, aż
rabarbar będzie miękki, ale nadal zachowa swój kształt.Do miski przekładamy
mascarpone oraz
mleczko kokosowe (uwaga! W puszkach mleczko często oddziela się na gęste i bardziej płynne, w takim wypadku trzeba dokładnie wymieszać całą zawartość puszki, aż powstanie jednolita masa i użyć połowy zawartości). Mikserem na wolnych obrotach łączymy dokładnie składniki, dodając
cukier puder.
Cukru pudru należy dodać do smaku, ja dałam około 4 łyżek, masa powinna być dość słodka, gdyż ani
rabarbar ani kruche ciasto nie będą zbyt słodkie. Masy nie należy też ubijać zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy
wiórki kokosowe (również wedle uznania, ja dałam około 4 łyżki) i delikatnie mieszamy. Wkładamy do lodówki.Po godzinie wyjmujemy ciasto z piekarnika, rozwałkowujemy i układamy w formie do tarty lub w innej formie do pieczenia (moja miała 26 cm średnicy i uprzednio posmarowałam ją
masłem i wyłożyłam od
spodu papierem do pieczenia). Ciasto nakłuwamy widelcem oraz możemy położyć na wierzch papier do pieczenia i obciążyć ciasto np. suchym
grochem albo
fasolą (lub specjalnymi kulkami do pieczenia), wtedy ciasto się nie podniesie i brzegi się nie zapadną. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 przez 20 minut z obciążeniem następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze około 5 do 10 minut aby ciasto się lekko zarumieniło.Ciasto i
rabarbar muszą w pełni wystygnąć zanim zaczniemy składać ciasto. Na ostudzony spód wykładamy masę
kokosową, następnie na wierzchu układamy upieczony
rabarbar (ja ułożyłam go wokoło od zewnątrz aż do środka tarty), na koniec lekko polewamy sosem
spod pieczenia
rabarbar (nie powinno go być dużo) i możemy jeszcze oprószyć lekko
cukrem pudrem. Podajemy najlepiej na zimno i trzymamy w lodówce 🙂