Wykonanie
Bardzo lubię robić dania z
kurczakiem. Czasami jest to
kurczak w całości, albo w kawałkach lub też biorę się za filet. Lubię to
mięso bo jest chude i super smakuje w daniach. Ostatnio z moją mamą szperałyśmy w przepisach szukając pomysłu na nowe kotlety z
kurczaka i w gazecie znalazłyśmy taki przepis. Spróbowałyśmy i
powiem Wam, że kotlety wyszły pyszne. Co prawda nie należą do lekkich bo są dość kaloryczne, ale my je podałyśmy z samą surówką i wszyscy się najedli i byli szczęśliwi. Zdecydowanie je polecam do wypróbowania.Przepis dodaje do akcji u Gosi .Zapraszam :-)Składniki:-
filet z kurczaka podwójny- 1 łyżka domowej
vegety- 3
jajka- 3 łyżki
mąki ziemniaczanej- 3 łyżki
majonezu- 1
cebula-
olej do smażeniaWykonanie:
Filet z kurczaka drobno pokroić i wrzucić do miski. W osobnej misce wymieszać, najlepiej trzepaczką,
jajka,
mąkę,
majonez i
vegetę i dodać drobno posiekaną
cebulę. Wrzucić
mięso i wszystko razem wymieszać. Odstawić na 30 minut, aby smaki się przegryzły. Łyżką kłaść porcję ciasta na patelnię forumując kotlety, z większą ilością
oleju, jest to takie smażenie w tzw. głębokim tłuszczu, z dwóch stron na rumiano. Odsączyć kotlety na ręczniku papierowym. Podawać z surówką, u nas z
kapusty pekińskiej.Smacznego :-)