Wykonanie
Kolejny przepis od mamy. Swego czasu mój tato się śmiał, że jak mamy nie ma w domu i ja gotuję, to na 100% na obiad będą te kotlety. Faktycznie, był okres, że trochę przepisu nadużyłam ;) Teraz już tego nie robię, ale i tak kotlety są w czołówce dań klasycznych ulubionych!Skład kotletów można dowolnie modyfikować - świetnie pasuje tu starta
marchewka czy też podsmażone
pieczarki. Jeśli zostanie mi kilka łyżek
kaszy jaglanej - też dorzucam. Możliwości jest wiele, a wykonanie kotletów proste i szybkie.Składniki:podwójna
pierś z kurczaka1 bardzo duża, lub 2 małe
cebule2
jajka1 łyżeczka domowej
wegety lub ulubionych przypraw
papryka ostra i słodka do smaku (nie za dużo ostrej, bo nie pasuje)2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
olejuKurczaka pokroić w niewielką kostkę,
cebulę w drobną kosteczkę. Wrzucić do miski, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać łyżką. Smażyć na rozgrzanej patelni jak placki ziemniaczane.