Wykonanie
Do zrobienia drobiowych kotlecików – klopsików z
pieczarkami, zainspirował mnie przepis siostry Anastazji, który znalazłam w jej książce. Mój przepis trochę się różni, gdyż u siostry nie ma
pieczarek i
Curry. W każdym razie oba przepisy są bardzo dobre, więc jeśli lubicie
kurczaka, to polecam Wam wypróbowanie tego przepisu. Na pewno będzie smaczną alternatywą dla tradycyjnego kotleta w panierce :)
Składniki:700g
fileta z kurczakaOk. 300g
pieczarek2 średnie
cebule30g
margaryny4 łyżki
oleju2 łyżeczki
vegety3 łyżeczki
przyprawy do kurczaka1 łyżeczka
Curry2
jajka3 czubate łyżki
mąki ziemniaczanejOlej do smażenia
Filety z kurczaka kroimy w cienkie, podłużne paseczki.
Dodajemy do nich bardzo drobno posiekaną
cebulę,
olej oraz
vegetę,
curry i
przyprawę do kurczaka.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki/ kosteczki, a następnie podsmażamy na
margarynie i dodajemy do dania.
Jajka ubijamy i dodajemy do nich
mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy z resztą
kurczaka, przykrywamy i pozostawiamy w lodówce, na co najmniej godzinę. Im dłużej postoi, tym lepszy smak będą miały kotleciki, więc można danie przygotować wieczorem i piec następnego dnia na obiad.
Wystudzone
mięso nakładamy łyżką na rozgrzany
olej, tworząc średniej wielkości kotleciki. Lepiej by nie były zbyt wielkie, bo przy przewracaniu mogą się nam połamać.
Pamiętajcie również, by piec klopsiki na niezbyt mocnym ogniu, co prawda zajmie to trochę więcej czasu, ale
mięso upiecze się na piękny złoty kolor, a
olej nam się nie przypali, dzięki
czemu klopsiki będą pyszne.
R E K L A M A