ßßß Cookit - przepis na Pierogi z serem i kaszą jaglaną

Pierogi z serem i kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Z ostatniej ugotowanej porcji kaszy jaglanej sporo mi zostało. Po dłuższej chwili zastanowienia doszłam do wniosku, że odrobina białego sera i cebulki dopieści smak. Nie pomyliłam się. Fantastyczne połączenie, dość szybkie przygotowanie. Będę do nich wracać, a Wam polecam wypróbowanie :)
Składniki:
500 g mąki
250 ml ciepłej wody
1 jajko
1 łyżka oleju
1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
250 g twarogu
2 cebule
sól
pieprz
masło
Sposób przygotowania:
Na maśle podsmaż posiekaną cebulkę. Posól, popierz. Wymieszaj z twarogiem i kaszą.
Do miski wsyp mąkę. Zrób w niej dołek i wbij do niego jajko, wlej olej. Wlewaj powoli wodę, mieszając ciasto ręką. Wyrób porządnie ciasto na gładko. Na blacie (stolnicy) rozsyp delikatnie mąkę i rozwałkuj ciasto dość cienko. Wykrawaj szklanką kółka. Na środek każdego kółka nakładaj łyżeczkę farszu, składaj pierożka na pół i zlep brzeg.
W dużym garnku zagotuj wodę i lekko osól. Gdy woda się zagotuje, wrzucaj pojedynczo. Delikatnie mieszaj drewnianą łyżką - by nie przywarły do dna.
Gdy pierogi wypłyną, gotuj 2-3 minuty. Delikatnie wyjmij łyżką cedzakową.
Podawaj polane rozpuszczonym masłem lub z kwaśną śmietaną.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2013/09/pierogi-z-serem-i-kasza-jaglana.html