ßßß
Składniki:500 g mąki250 ml ciepłej wody1 jajko1 łyżka oleju1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej250 g twarogu2 cebulesólpieprzmasłoSposób przygotowania:Na maśle podsmaż posiekaną cebulkę. Posól, popierz. Wymieszaj z twarogiem i kaszą.Do miski wsyp mąkę. Zrób w niej dołek i wbij do niego jajko, wlej olej. Wlewaj powoli wodę, mieszając ciasto ręką. Wyrób porządnie ciasto na gładko. Na blacie (stolnicy) rozsyp delikatnie mąkę i rozwałkuj ciasto dość cienko. Wykrawaj szklanką kółka. Na środek każdego kółka nakładaj łyżeczkę farszu, składaj pierożka na pół i zlep brzeg.W dużym garnku zagotuj wodę i lekko osól. Gdy woda się zagotuje, wrzucaj pojedynczo. Delikatnie mieszaj drewnianą łyżką - by nie przywarły do dna.Gdy pierogi wypłyną, gotuj 2-3 minuty. Delikatnie wyjmij łyżką cedzakową.Podawaj polane rozpuszczonym masłem lub z kwaśną śmietaną.