Wykonanie
Jak zobaczyłam te buły w Wypiekaniu na śniadanie to w pierwszej chwili musiałam się zastanowić czy ja w ogóle dam radę je zrobić. Ciężki tydzień i pracowity weekend przede mną. Ale jak poczytałam przepis to sobie wyobraziłam ich smak,
kardamon,
cukier i
maślany aromat, no nie to musi być pyszne. No to wczoraj wieczorem zarobiłam ciasto, a same
bułki zawijałam i piekłam już koło 12 w nocy. Nie wyszły mi takie piękne i tak perfekcyjnie zawinięte, ale uwierzcie mi, że się starałam mimo, że same oczy mi się już zamykały ze zmęczenia.I z tego wszystkiego nie zostawiłam ich do wyrośnięcia przed pieczeniem tylko od razu posmarowałam i do piekarnika. Ale smak rekompensuje wszystko, są po prostu boskie. Naprawdę warto się poświęcić i je zrobić. Przepis pochodzi ze strony Dorotki, tak także znajdziecie dokładny filmik jak je zwijać.Zapraszam :-)Składniki:ciasto- 530 g
mąki pszennej chlebowej- 250 ml
mleka- 90 g
cukru- pół łyżeczki
soli- 100 g
masła roztopionego i przestudzonego- 12 g
drożdży suchych lub 25 g
drożdży świeżych- 7 g
kardamonu zmielonegonadzienie
kardamonowe- 100 g
masła w temperaturze pokojowej- 100 g brązowego
cukry np. muscovado - ja dałam trzcinowy- 1,5 łyżki
kardamonu zmielonego
syrop cukrowy- 70 ml
wody- 1 łyżka golden
syrupu (jeżeli nie masz golden
syrupu przygotuj inny - zagotuj 70 ml
wody z 60 g
cukru, gotuj aż do rozpuszczenia)
cukier kardamonowy- 50 g
cukru- 1 łyżka
kardamonu zmielonegoWykonanie:
Mąkę wymieszać z
drożdżami (jak macie świeże to zróbcie rozczyn), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodać rozpuszczone
masło. Ciasto dobrze wyrobić. Ja wyrobiłam w mikserze z hakiem. Ciasto zostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na około 2 godziny. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości 34x60 cm (dłuższe boki prostokąta mają być po lewej i prawej a krótsze na górze i dole, ciasto podsypywać lekko
mąką podczas wałkowania.Przygotować nadzienie
kardamonowe -
masło rozetrzeć z
cukrem i
kardamonem, ja roztarłam po prostu widelcem ale możecie to zrobić mikserem, składniki powinny się dobrze połączyć. Takim nadzieniem posmarować całe ciasto równomiernie. Długie boki podzielić na 3 części (po 20 cm) i zaznaczyć delikatnie nożem. Podnieść krótszy bok ciasta i założyć go do 2/3 długości ciasta,
potem kolejny krótszy bok założyć na złożone ciasto - mają powstać 3 warstwy ciasta dwukrotnie przełożone nadzieniem. Ciasto pokroić
ostrym nożem lub kółkiem do pizzy na 1,7 cm paski. Zawinąć - filmik jest dostępny tutaj . Bułeczki ułożyć na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odległościach. Przykryć luźno folią spożywczą i zostawić jeszcze w cieple na około 1 godziny.Przygotować
syrop cukrowy i
cukier kardamonowy (
cukier wymieszać z
kardamonem).Wyrośnięte bułeczki posmarować
syropem cukrowym i posypać
cukrem kardamonowym. Piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni, grzanie góra-dół przez 8 minut lub do wyraźnego zezłocenia i lekkiego zbrązowienia (ze względu na
cukier w glazurze i
cukrową posypkę szybko się przypalają - nie odchodzić od piekarnika i w razie potrzeby zmniejszyć temperaturę). Ja przy moich bułeczkach ciut przysnęłam bo siedziała przy piekarniku i po 8 minutach nie były jeszcze wystarczająco rumiane i za długo je trzymałam w piecu, musicie pilnować ich pieczenia. Gotowe
bułki studzimy na kratce, ja nie wytrzymałam i spróbowałam jedną jeszcze ciepłą, są pyszne, po prostu pyszne. Na drugi dzień zabrałam część do pracy, smakowały wspaniale do
kawki.
Bułki piekłam razem z:- Bożenką- Lidią- Angeliką- Marzenką- Eweliną- Agatą- Dorotą- Ewą- Matka wariatka- Joasią- Anią