Wykonanie
Prosty do zrobienia
chleb ..przepis znaleziony u Dorotki .Ciasto na
chleb wyrabiałam w misce Tupperware..w
sumie to za dużo powiedziane..moja praca polegała tylko na włożeniu składników do miski, wymieszania łyżką, zamknięcia, odpowietrzenia ..i praktycznie to wszystko..żadnego zagniatania i
zero wysiłku., tylko ciut strachu w momencie "pykania"pokrywy.Ponoć trzeba miską zakręcić..ale ja o tym zapomniałam . Ciasto praktycznie po pierwszym pyknięciu jest gotowe, ale może być i za 2 lub 3 razem..wtedy za każdym pyknięciem zamykamy pokrywę . Mimo braku kręcenia miską ciasto i tak urosło..a chlebek był pyszny...nie taki piękny jak u Dorotki, ale pyszny.Zdjęcia po urośnięciu niestety brak..zapomniałam zrobić...na zdjęciu
chleb ukrojony zraz po upieczeniu.
700 g
mąki pszennej chlebowej2 łyżeczki
soli25 g miękkiego
masła1 saszetka suchych
drożdży (7 g) lub 14 g
drożdzy świeżych1 łyżeczka
cukru150 ml ciepłego
mleka300 ml ciepłej
wodyW większej misce wymieszać
mąkę z
solą, dodać
masło. Dosypać
drożdże i
cukier. Dodać
mleko,
wodę i wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na oprószonej powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać
mąki. [ użyłam miski tupperware] Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości.Ciasto po urośnieciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek , wyłożyć na blachę oprószoną
mąką [ przełożyłam ciasto do keksówki] . Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia.Używając
ostrego noża naciąć
chleb kilkakrotnie, oprószyć
mąką [ zapomniałam]. Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20 - 25 minut. Gotowy
chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od
spodu. Studzić na kratce.